Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2015 december 09 szerda - 12:39:13     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

A Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa 1987. évben döntött úgy, hogy legyen véradók napja. Ezzel lehetőséget adott a véradók társadalmi megbecsülésének és annak intézményes kifejezésére. Így Magyarországon 1988 évtől ünneplik – immár 67. alkalommal – azokat, akik életet mentenek. A Magyar Vöröskereszt ceglédi szervezete, és a Városunk Fejlődéséért Egyesület ebben az évben december 2. napjára szervezte az abonyi véradó napot a Kultúra Házában. Az ünnepségen részt vett Túriné Tóth Csilla a ceglédi szervezet területi vezetője, Dienes Rita területi munkatárs, Varga Sándorné a Városunk Fejlődéséért Egyesület Elnöke, az abonyi véradók. A megjelenteket Pető Istvánné, mint a vöröskereszt abonyi képviselője, az Egyesület Elnökhelyettese köszöntötte. Ezt követően verset mondott Törőcsik Fanni, a Somogyi iskola  7. osztályos  tanulója. Ünnepi köszöntőt mondott Varga Sándorné, az Egyesület Elnöke. A véradó ünnepségen átadták a kitüntetéseket a többszörös véradók részére. 

Tízszeres véradók: Magyar Julianna, Gócsa Zsuzsanna, Mucsi Tibor, Nagyné Imre Krisztina, Zsemlye József. 
Huszonötszörös véradók: Gönczöl Ferenc, Pető Józsefné
Negyvenszeres véradók: Csizmadia István, Egedi Ferencné, Tóth Mihály, Györfi Tibor Róbert   
Ötvenszeres véradók: Ábraháminé Herédi Zsuzsanna, Jáger Istvánné, Dobozi László, Varga Tibor.   
Hatvanszoros véradó: Bárányné Sárközi Margit   
Nyolcvanszoros véradó: Komáromi László   
Százszoros véradó: Andrási István   

A véradó ünnepséget támogatták: Abony Város Önkormányzata, Egedi Gábor, Abonett Kft., Mucsi Ker. Kft., Donkó Károly fazekas mester, Kultúra Háza Igazgatója és dolgozói, egészségügyi dolgozók, aktivisták.
 
A galéria a fotóra kattintva megtekinthető! (Fotó: Szilágyi Tamás)
 
Varga Sándorné egyesületi elnök köszöntő beszéde az Olvasd tovább gombra kattintva olvasható el.


Olvasd tovább...

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz