Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 június 15 szerda - 12:55:06     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Egy kicsit általánosítok, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom: Minden szülő számára a gyermeke egy „ékszer”. A nők szeretik az ékszereket, és sok férfi szereti vele megajándékozni a kedvesét. És milyenek az „ékszereink”? Beszélnek, játszanak, nevetnek-sírnak, törékenyek, elkápráztatnak, és értük érdemes élni! Betáncolunk velük az óvodába, iskolába, időnként balett lépésekkel lavírozunk az élet különböző területein. Néha ott ülünk a színházteremben, és nézzük őket, a jövő balerináit, az ékszeres dobozból előbújó balettozó gyerekeinket. Megint kápráztat az élet!

Na de hogy jön ide a balett? Egy meleg hétköznap délután volt, amikor belestünk a Mozgástanoda klasszikus balett növendékeinek év végi vizsgaelőadására, és elmosolyodtunk, amikor megláttuk a balettozó csöppségeket a színpadon. Mi jut eszébe az embernek a balett szó hallatán? Kecsesség, nőiesség, alakformálás – csak hogy néhányat említsek.

A galéria a fotóra kattintva tekinthető meg. Szilágyi Tamás képriportja

Ékszer balett már Abonyban is

Sok érdekességet is megtudhattunk, többek között azt, hogy Abonyban 2013 óta működik az Ékszer balett oktatás a Mozgástanodában. A táncpedagógus a ceglédi származású Király Dorottya, aki Pesten is oktatja a gyerekeket a balett művészetére. Dorottya nagy szeretettel és a gyerekek életkori sajátosságaihoz mérten 3 éves kortól 10 éves korig tanítja a gyerekeket a klasszikus balettra. A gyerekek a koruknak megfelelő csoportba kerülnek, melyek az egyéni képességek alapján átjárhatók.Ahol az egész család jól érzi magát

A Mozgástanoda otthonosan kialakított környezetében igazán jól érzik magukat a gyerekek, és családias hangulat uralkodik a próbák alatt is. A tükrös tornateremben kényelmesen, a módszertani igényeket figyelembe véve könnyedén sajátíthatják el a gyerekek a tánclépéseket, ahol balett rúd is a rendelkezésükre áll.

Minden óra után megvendégelik a gyerekeket teával, gyümölccsel, zöldségekkel – idénynek megfelelő kis ajándékokkal, amitől még otthonosabban érzik magukat. Amíg a nagyobb testvér balett órát kap, a szülők szívesen veszik igénybe a kisebb gyerekekkel a játékkuckót, ahol fejlesztő játékok is rendelkezésre állnak.

Jelenleg három balett csoport működik a Mozgástanodában. A mini csoport 3 éves kortól 4-5 éves korig működik attól függően, hogy mikor kezdi el a gyermek ezt a mozgásformát. A középhaladó ovis csoportba 5-6-7 évesek járnak, az iskolás csoportba pedig a 7-10 évesek.


Sosem késő a kecses, nőies mozgást elsajátítani

Szeretnék bővíteni az életkort, idősebbeket is bevonzani a klasszikus balett gyakorlására és megismerésére. Sosem gondoltak még arra, hogy komolyabban hirdessék magukat, az első és legfontosabb szempont az volt, hogy mindenki megelégedésére tegyék a dolgukat. Úgy látszik, jól sikerült a bemutatkozás, mert az elmúlt három év alatt megduplázódott a jelentkezők száma, és egyre csak nő az érdeklődés a balett iránt.

- Egy csoporttal, 14 csemetével indult az Ékszer balett Abonyban. Tavaly már két csoportra való gyermek jelentkezett, idén pedig már három csoportot sikerült elindítani. Jelenleg 29 kislány jár a foglalkozásokra – avat be a részletekbe Király Dorottya.

Egész nap lótunk-futunk, és nem figyelünk a testmozgásunkra. Egy fiatal nőnek sosem késő kecses, nőies mozgást tanulni. A következő tanévben kamasz lányok és a felnőttek csoportját is elindítjuk – mondja Bevízné Pászti Edit, a Mozgástanoda vezetője.

A balett önbizalom erősítőnek és sportnak sem utolsó, hiszen nőies tartást és mozgást tesz lehetővé, és olyan izmokat is megmozgat, amiről eddig nem is volt tudomásunk – tudjuk meg.


Nem kényszerítik teljesítményre a gyerekeket

Dorottya nem kényszerből várja el tőlük a teljesítményt, hanem a belső motivációt keresi meg bennük, ezért mindig vidáman érkeznek a próbákra. A szereplések előtt sincsenek az apróságok túlgyakoroltatva, hogy mindent tudjanak, ezért olyan boldogok és felszabadultak az előadás közben is. Nincsenek kényszerpróbák, hagyják a gyerekeket játszani, és a mozgást, a táncot élvezni.


Külső hatásokkal is erősítik az élményt

Rendszeresen járnak a budapesti Ékszer Balett Tánc Együttes felnőtt előadásaira - ahol Dorottya is szerepel -, amelyben a szülők is partnerek. Ősszel is szerveznek balett látogatást, hogy a gyerekek minél több külső hatást is kapjanak, ezzel még jobban erősítve a táncművészet élményét.

A gyerekek Csajkovszkij: A hattyúk tava című balettjére mutatták be a záróvizsgán a tanultakat. Az előadás után nem szűnő vidámsággal, és élményekkel telve kezdik meg a nyári szünetet.


mozgastanoda_abony.hu_ekszer_balett_abony_2016.gifKét hónap pihenő után folytatják

Szeptember második hetében indulnak újra a balett csoportok, ahová a három jelenlegi korosztály mellé kamaszok és felnőttek jelentkezését is várják. Edit és Dorottya visszavárja az „ékszereket” is, és már most azon törik a fejüket, hogyan tudnának a gyerekek és a szülők arcára még több mosolyt varázsolni a mozgás élményével.


Az „ékszereinkre” vigyázunk, és a legjobb helyen akarjuk tudni őket. A Mozgástanoda pont ilyen!


Beszámolt: Darányi Erika