Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 március 13 hétfő - 17:41:38     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Az abonyi galambászok 2017. március 4-én tartották meg a hagyományos évértékeléssel egybekötött közgyűlésüket és díjátadó vacsorájukat Abonyban, a Központi Ebédlőben.

Petrezselyem Sándor, az Abonyi Lajos Művelődési Ház berkein belül működő V-227 Abonyi Galamb-és Kisállattenyésztő Egyesület és a Díszposta Fajtaklub Egyesület elnöke értékelte az előző évben végzett munkát, ismertette a 2016. év gazdasági és kiállítási eredményeit, majd átadták az elismeréseket. A díjak átadásában Petrezselyem Sándor mellett közreműködött: Korbély Csabáné ny. Művelődési Ház igazgató és Krupincza István, az egyesület titkára. Petrezselyem Sándor elnök a 2017. év terveit is megosztotta a tagokkal. Az idei év legnagyobb célkitűzése a 40 éves jubileumi díszposta fajta európai kiállítás megrendezése, melyhez nagy összefogást kért a tagoktól. 
 
A díjátadó örömteli pillanatait a képre kattintva tekintheti meg. 

A 2016. év kiemelkedő eredményei:

MGKSz fiatal országos kiállítás Pápa
Deák Sándor texán galambjával kiváló minősítés
Kovás Pál szegedi magasszálló 2 db kiváló + különdíj
Török József alföldi kőrösi keringő kiváló

MGKSz fő kiállítás Dabas
Kovács Pál szegedi magasszálló kiváló
Perezselyem S. díszposta kiváló
Török József alföldi keringő 3 db kiváló, fajtagyőztes
Meggyes István wyandotte baromfi kiváló
Magda Péter csepeli hófehér galamb3 db kiváló, fajtagyőztes
Magda Péter " " fajta európa schampion 3 db kiváló
 
A 2017. január 28-29. között megtartott egyesületi és díszposta fajtaklub kiállításra 65 tenyésztő 431 darab galambot, 16 díszmadarat és 40 díszbaromfit nevezett.
 
Eredmények:
Szabó Géza díszposta klubdíjas
Perezselyem S. díszposta klubgyőztes + színgyőztes
Kovács Pál Show racer klubgyőztes
Kovács Pál csapatverseny show racer III. hely
Magda Péter csepeli hófehér kiállítási győztes
Szaszkó Gyula alföldi keringő kiállítási győztes
Török József " " " "
Nagy Tíbor kiskunf.házi keringő kiállítási győztes
Dávid Ferenc bécsi keringő " "
Deák Sándor amerikai óriásposta " "
Bóta László texán egyesületi díj
Deák Sándor " egyesületi díj
Somogyi Géza " " "
Csizmás Károly mondén kiállítási győztes
Bubori Krisztián dudoros posta egyesületi díj
Meggyes István Wyandotte baromfi tenyésztő díj
Molnár Imre Cochim tenyésztői díj
Krupincza István " " "
Tóth Erzsébet holland bóbitás egyesületi díj
Hamar Gabriella selyem baromfi " "
Kiss Tibor Kissándor papagáj tenyésztői díj
Szücs Csaba kék rozella " "
Fábián László feketefejű papagáj egyesületi díj
 
Kimagasló munkájáért külön díjazásban részesült Szabó Géza és Meggyes István.
 
Az évértékelő vacsorán meghívott vendégként részt vett a Magyar Galambszövetség részéről Fackelmann János, Fajkáné Hviszt Zsuzsanna és kolléganői. 
 
Petrezselyem Sándor elnök köszönetét fejezte ki a szponzoroknak a támogatásért.

Főbb támogatóink: Abony Város Önkormányzata, Abonett Kft, Abonyi Lajos Művelődési Ház, Városi Sportcsarnok, Kinizsi Pál Gimnázium, Innoven Közétkeztetési Kft, Abokom Közhasznú Nonprofit Kft, Daköv Kft, Szilas 2000 Kft Szolnok, Purina Tápbolt Abony.
 
Cikk: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd