Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 június 26 szerda - 11:23:14     Hivatali hírek      Hozzászólás0

csi3836.jpgA folyamatosan épülő M4 gyorsforgalmi út egy újabb, közel tizenegy kilométeres szakaszát adták át hivatalosan is a járműforgalomnak kedden (június 25.). A 311. számú főúti csomóponttól, a Ceglédet elkerülő szakasztól Ceglédbercel felé nyugatra 4,8, Abony irányába, keletre pedig 6 kilométerrel bővült a 2x2 sávos autóút. Dr. Mosóczi László, az Informatikai és Technológiai Minisztérium közlekedés-politikáért felelős államtitkára beszédében kihangsúlyozta, ütemterv szerint, ám rohamléptékkel épül a négysávos gyorsforgalmi út Budapest és a román határ között. Az államtitkár elmondta, mintegy 3200 milliárd forintból jelentős útfejlesztési program zajlik az országban, ennek az összegnek több mint hatvan százalékát a magyar költségvetés biztosítja. Földi László, a térség országgyűlési képviselője jelezte, hogy a kiszámíthatóbb és biztonságosabb közlekedés előnyei és a főváros közelségéből adódó lehetőségek mellett a környező települések lakói harmonikusabb, nyugodtabb környezetben élhetnek, hiszen csökken a légszennyezés és a zajterhelés is. Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója elmagyarázta, hogy a két szakasz között elhelyezkedő ceglédi körforgalom munkálatai nem érnek véget a nyáron. Annak átadása szeptemberben várható. Arról is szólt, hogy az Üllő–Cegléd között fennmaradó harminc kilométer az idei év végére készül el, a Cegléd–Abony szakasz további tizenegy kilométere pedig 2020 nyarára – számolt be az eseményről Mészáros Géza, a szoljon.hu munkatársa.
Az átadó ünnepségen részt vett Abony város alpolgármestere, Dévainé Kazinczy Sára is. Kiemelte az útépítésben részt vevő munkások emberfeletti érdemét, akik a nagy nyári kánikulában is helytállnak.
 
Forrás: szoljon.hu
(A nagyításhoz kattintson a képre!)