Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Abony Város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése


Az abonyi szennyvíztisztító telep három település – Abony, Kőröstetétlen és Törtel – szennyvízkezelési feladatait látja el. A technológiailag elavult rendszer miatt a szennyvíz szennyezőanyag tartalma sorozatosan meghaladta az előírt határértékeket, azok betartásához elengedhetetlenné vált a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. Abony Város Önkormányzatának az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott, KEOP-1-2-0/09-11-2013-0006 azonosító számú „Abony Város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése” című pályázat támogatásban részesült. A projekt nettó összköltsége 351.350.000 Ft, a megítélt támogatási összeg 326.675.241 Ft, a támogatás intenzitása közel 92,977157 %.
 
A szennyvíztisztító telep fejlesztésének kivitelezési munkálatai 2014. január 6-án kezdődtek meg. A szerkezetépítési és technológiai szerelési munkákat követően 2014 decemberében megkezdődött a fél éves próbaüzem, mely során a korszerűsített technológia alkalmazásával kezelték az Abony, Törtel és Kőröstetétlen településekről beérkező nyers szennyvizet. A fejlesztés eredményeként jelentősebb környezeti terhelés nélkül engedhetik a szennyvizet a Füzér-belvízcsatornába. A hat hónapos próbaüzem 2015. május 28-i sikeres lezárását követően 2015. június 4-én, délelőtt rendezték meg az Abony város szennyvíztisztító telep korszerűsítéséhez kapcsolódó projektzáró rendezvényt a Polgármesteri Hivatal dísztermében.
 
A képgaléria a képre kattintva tekinthető meg.

A vendégvárást követően sajtótájékoztatót tartott Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és Földi László országgyűlési képviselő úr. A projektzáró rendezvényen részt vettek: Frenyó Csaba, a DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója, és közvetlen munkatársa Kun Tünde, Németh Zoltán projektmenedzser a Hundert Wasser Kft. részéről, Nagy Róbert műszaki ellenőr az Akviron Kft. részéről, Gáspár Csaba a Daköv Kft. ügyvezető igazgatója, és közvetlen munkatársa Kemecsei Antal, Jánosi László, a Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója, és a kft. munkatársai, Dévainé Kazinczy Sára alpolgármester, Fehér Endre, Pető Istvánné, Szökrön László városi képviselők, dr. Balogh Pál jegyző úr, a Településfejlesztési Osztály dolgozói, a Polgármesteri Hivatal osztályvezetői, és a sajtó képviselői.
 
Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony köszöntötte a vendégeket, majd a sajtótájékoztató keretén belül a korszerűsített szennyvíztisztítóról és az abonyi beruházásokról beszélt. „Abony városa szerencsés, mert az elmúlt időszakban élni tudott az európai uniós pályázati lehetőségekkel, és bár sokszor elmondták, hogy településünkön látványberuházások folytak túlnyomó többségében, örömmel mondhatom, hogy a múlt héten kettő olyan pályázatot is sikeresen lezártunk, melyek nem tekinthetők látványberuházásnak. Az egyik beruházás a közvilágítás korszerűsítése volt, melynek köszönhetően évente 15 millió Ft-os megtakarítás érhető el a régi, elavult lámpatestek LED-es berendezésekre való cseréjével, a másik projekt pedig a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. Köszönetem fejezem ki Magyarország kormányának, és az Európai Uniónak, hiszen 326.675.241 Ft támogatást kapott a település erre a fejlesztésre. Maga a projekt összesen 351.350.000 Ft-ba került. A korszerűsítés célja az volt, hogy a kibocsátott szennyvíz ne károsítsa a környezetet. Az elmúlt fél évben lezajlott a próbaüzem, és a mérési eredmények igazolták, hogy sikeres volt a beruházás, melyért külön köszönetemet fejezem ki a DTRT Kft. valamennyi munkatársának, hiszen problémás tervekkel indult el a beruházás, kétséges volt, hogy egyáltalán sikerül-e végigvinni, és eredményes zárást megvalósítani. Ebben Frenyó Csaba úr, és munkatársai számunkra nagyon sok segítséget nyújtottak. Köszönettel tartozunk Nagy Róbert úrnak is, hiszen minél komplikáltabb egy beruházás, a műszaki ellenőrnek annál nagyobb a felelőssége, hálás köszönet neki is, hogy ma itt lehetünk, és egy eredményes pályázatot tudunk lezárni. Bízom benne, hogy a lakosság megelégedését fogja szolgálni a zavartalan üzemmód. Megszűnt az a szaghatás, ami a település környékén a korábbiakban észlelhető volt. A Daköv Kft., mint üzemeltető is tapasztalni fogja, hogy megtakarítást fog eredményezni a korszerűsítés. Ez közvetetten a csatorna és szennyvíztisztítás díjára is várhatóan hatással lesz.”
 
Földi László országgyűlési képviselő úr köszöntötte a megjelenteket, és gratulált a megvalósult beruházáshoz. „Szívből örülök annak, ami Abonyban történt, és történni fog az elkövetkezendő években. Tulajdonképpen hazajöttem, mert itt születtem Abonyban, és a szüleim most is itt élnek. Azzal az idézettel kezdeném, hogy a földet örökül kaptunk unokáinktól, dédunokáinktól. Ezek a beruházások, amelyek arról szólnak, hogy szennyvíztisztítás, környezetvédelem, fejlesztési lehetőségeket élveznek. Meggyőződésem, hogy ezek a beruházások, noha valóban nem látványosak, de az itt élő emberek életminőségének javítása érdekében mindenek előtt fontos. Elmondok egy ceglédi példát. Cegléden most fejezték be a csatornázás III. ütemét, és óriási vitáim voltak azzal kapcsolatban, hogy ezt kell-e elkészíteni, vagy mást, és hála istennek ez győzött. A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban ilyen beruházásra már nem lesz uniós támogatás. Ez volt az utolsó pályázati lehetőség szennyvízcsatorna, vagy akár tisztító mű építésére uniós forrásból. Az abonyi beruházás 93 %-os támogatással valósult meg. Meggyőződésem, hogy ezek a beruházások létfontosságúak, hiszen környezetünk megóvása, megvédése a legfontosabb, és mivel kölcsön kaptuk, jól kell vele sáfárkodnunk. Gratulálok a beruházáshoz mindenkinek, aki bármit is tett a sikeres megvalósítás érdekében, és kívánom, hogy használják egészséggel.”
 
Földi László országgyűlési képviselő beszélt a jövőbeni fejlesztésekről is. „Mivel Közép-magyarországi régió vagyunk, elsősorban hazai forrásokra támaszkodhatunk, uniós forrás nem túl sok lesz ebben a régióban. 288 milliárd forint jut a megyére a következő időszakban, amely majdnem másfél milliós lélekszámot, és a 184 településsel bíró megyét tekintve nem nagy összeg. Miniszterelnök úr ígéretet tett arra, hogy hazai forrásból fogjuk kiegészíteni az uniós támogatásokat. Nagy öröm számomra, hogy tegnap a miniszterelnök úr Szolnokon bejelentette a M4-es számú főút megépítését, így el fog készülni az Abony-Fegyvernek közötti útszakasz is. Úgy gondolom, hogy ha ez elkészül, és négysávos lesz, Abonynak ez egy kitörési pont lehet. Tapasztalhatjuk, hogy azt a helyet, ahol autópálya van, a befektetők jobban megközelítik, így talán nagyobb elánnal jönnek ide is. Természetesen, ehhez hazai források is szükségesek.
 
Elsősorban vidékfejlesztési forrásokra lehet majd számítani, az államtitkárság mintegy 1200 milliárd Ft-ot fog kezelni a következő években. Még zajlik Brüsszellel az egyeztetés a vidékfejlesztési programról. Remélhetőleg ősszel megjelennek ezek a pályázatok, és ebből a térségből is tudnak majd pályázni. A térségben lévő LEADER csoport a tavalyi költségvetéséhez képest nem kap kevesebbet, 351 millió Ft-ból gazdálkodik idén. Több csoportnál 10-15 %-os költségcsökkentést hajtottak végre. Reménykedem abban, hogy a pályázati lehetőségekkel élni fognak mind a járás települései, mind az egyéni vállalkozók. Megmozdult egy kicsit az élet, nem azt mondom, hogy felpörgött, de az irány jó, és bízom benne, hogy a térség, és Abony ennek komoly hasznát látja majd a következő években. 
 
A sajtótájékoztatót követően a korszerűsített szennyvíztisztító telepen Németh Zoltán projektmenedzser úr röviden összefoglalta a beruházás fontosabb momentumait. „A beruházás nagyon nagy lépés a térség környezetvédelme szempontjából. A környezeti hatások annyira megváltoztak az elmúlt években, évtizedekben, hogy a meglévő szennyvíztelepek nem képesek arra, hogy ezt kezeljék, de hála az uniós forrásoknak, lehetősége nyílott az abonyi önkormányzatnak arra, hogy erre a nemes célra pályázatot nyújtson be. Közel három éves pályázati ciklus végén vagyunk most, és nagy örömömre szolgál, hogy ezt a beruházást sikeresen tudjuk átadni. 351 millió Ft-os összeget nyert az önkormányzat, melyet a telepen látható berendezésekre, gépekre, műtárgyakra költött. A beruházás során nem csak a szennyvíztisztító került felújításra, hanem egy nagyon korszerű iszapszállító gépjárművet is tudott vásárolni az üzemeltető részére az önkormányzat, amelynek a nettó összköltsége önmagában majdnem 30 millió Ft volt. A korszerűsítés hatására a szennyvíztisztító képes arra, hogy téli-nyári időszakban megfelelő minőségű szennyvizet bocsásson ki a telep előtt található befogadóba. A hat hónapos próbaüzemeltetést követően teljes biztonsággal lehet átadni a szennyvíztisztítót további üzemeltetésre.”
 
Németh Zoltán projektmenedzser úr tájékoztatója után Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és Földi László országgyűlési képviselő úr ünnepélyes keretek között átvágta a nemzeti színű szalagot, mellyel hivatalosan is átadásra került a korszerűsített szennyvíztisztító.
 
Az átadó után Nagy Róbert műszaki ellenőr úr helyszíni bejárással egybekötött tájékoztatóját hallgathatták meg a résztvevők. „Elsősorban a nitrát és a foszfor eltávolítása miatt volt szükség a rekonstrukciós munkákra, mert az elavult rendszer miatt a tisztított szennyvíz szennyezőanyag tartalma meghaladta az előírt határértékeket, ezért elengedhetetlen volt a szennyvíztisztító telep korszerűsítése és kapacitásának növelése. A tisztítási technológia az ún. ötlépcsős Bardenpho eljárás. Új biológiai tisztító műtárgyak és egy 500 m2-es csarnok épült, gépészeti-technológiai korszerűsítés történt a meglévő műtárgy állományban. A tisztított szennyvíz fertőtlenítőn keresztül jut a befogadóba, amely a határértékek miatt kezd helyreállni, a településen így már nem érzik a kellemetlen szagokat, a szaghatás megszűnt. A tisztított szennyvíz vízminősége lehetővé teszi a Füzes-ér belvízcsatornába való engedését, a víztelenített iszap pedig a stabilizálásra és komposztálásra kerül az új iszapsűrítőben. 
 
A projekt sikeres megvalósításával javulni fog a projekt által érintett települések – Abony, Törtel és Kőröstetétlen - lakosságának egészsége, környezeti biztonsága és életminősége.
 
Darányi Erika
Abony Város Önkormányzata
 
Fotó: Szilágyi Tamás  
 
***
 
2015/05/18 - A tisztított szennyvíz mérési eredményei megerősítik a korszerűsített szennyvíztisztító május végi átadását
 
Zajlik az „Abony Város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése” című KEOP-1.2.0/09-11-2013-0006 azonosító számú pályázathoz kapcsolódó fél éves próbaüzem, melynek márciusi és áprilisi mérési eredményei a korábbiakhoz hasonlóan a határértékeknek megfelelőek, így nem gördül akadály a projekt május végi átadása elé. A próbaüzemeltetést a DAKÖV Kft. Abonyi Üzemigazgatósága a kivitelező DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft-vel közösen végzi. A szennyvíztisztító telep funkciója az Abony, Törtel és Kőröstetétlen településekről beérkező nyers szennyvíz biológiai tisztítása.

A 2015. márciusi és áprilisi mérések eredményei a – szulfidtartalom kivételével – határérték alatti értékeket prezentálnak, így várhatóan, a projekt műszaki átadás átvételi eljárásának lezárása 2015. május 29-ig megtörténik.
 
A 2015. márciusi mérési eredmények IDE kattintva, a 2015. áprilisi mérési pedig ITT tölthetők le.
 
Korábbi sajtóközleményünk a témában IDE kattintva olvasható el.
 
Abony Város Önkormányzata
 
 
*** 
 
 
Folyamatos mérésekkel kell igazolni a tisztított szennyvíz megfelelőségét

Abony Város Önkormányzatának az Új Széchenyi Terv keretében benyújtott, KEOP-1.2.0/09-11-2013-0006 azonosító számú „Abony Város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése” című pályázata 2014-ben támogatásban részesült. A projekt nettó összköltsége:  351.350.000,-Ft, a megítélt támogatási összeg: 326.675.241,-Ft.
 
A szerkezetépítési és technológiai szerelési munkák befejezését követően 2014. december hónapban kezdődött meg a próbaüzem, melynek során biológiai tisztítással kezelik Abony, Törtel, és Kőröstetétlen településekről beérkezett nyers szennyvizet. A féléves időtartamú próbaüzem végzésének célja, hogy az üzemeltetés során előtérbe kerülő hibákat javítsák és a rendszert összehangolják A próbaüzemeltetést, a DAKÖV Kft. Abonyi Üzemigazgatósága végzi közösen a kivitelezővel, a DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft.-vel.

A sikeres műszaki átadás-átvételi eljárás lezárásának és a vízjogi üzemeltetési engedély kiadásának feltétele, a tisztított szennyvíz minőségi előírásaira vonatkozó jogszabályokban rögzített határértékeknek történő megfelelés. Hat hónapon keresztül kémiai vizsgálatoknak vetik alá a nyers és tisztított szennyvizet. Az akkreditált minősítő labor által mért eredmények azt igazolják, hogy az Abony, Törtel, Kőröstetétlen ágról befolyó nyers szennyvíz esetében a tisztított szennyvíz minősítési paraméterei – a szulfidtartalom kivételével – minden esetben határérték alatti értékeket mutatnak. Ez azt jelenti, hogy az abonyi szennyvíztelepről a Gerje-Perjébe kifolyó szennyvíz lényegesen tisztább, mint korábban. A beruházás FIDIC mérnöki és műszaki ellenőri feladatait ellátó Akviron Kft. 2015. április 25-re tűzte ki, a szennyvíztisztító telep műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdésének időpontját. A szakhatóságok közreműködésével végrehajtott eljárás várhatóan 2015. május 26-án lezárásra kerül, ezáltal a projekt fizikai megvalósítása 2015. május 29-én befejeződik.
 
 
 
 
 
A 2014. december, a 2015. január és a 2015. február havi mérési eredmények IDE kattintva tekinthetők meg.
 
Abony Város Önkormányzata
 
***
 

 
***
 
2015/03/03 - Meghívó Abony város szennyvíztisztító telepének korszerűsítése című, KEOP-1.2.0/09-11-2013-0006 azonosító számú projekt megvalósításához kapcsolódó kommunikációs tréningre
 
A megnyitáshoz kattintson a képre!
   
 
***
 
Bővebb, fényképes sajtóközlemény itt tekinthető meg. 

Az alábbi, éjjel-nappal, hétvégén és munkaszüneti napokon is hívható telefonszámon varjuk bejelentéseiket, észrevételeiket! 
53/360-631