Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Abony városában


Nagyításért kattintson a képre!

 
***
A megyei nagyvárosok után, a településen is befejeződtek a közvilágítás korszerűsítéséhez kapcsolódó munkálatok. A kivitelezés 2015. április 25-én kezdődött, és a tervezett határidő (2015. 05. 29.) előtt befejezte a kivitelező, ezért 2015. május 26-án megkezdődött a műszaki átadás-átvétel, és ebben a néhány napban üzemi próba is történik, melyet követően a kiviteli dokumentáció átadásával, a műszaki átadás-átvétel lezárásra kerül. A korszerűsítés során a lakosság részéről folyamatosan érkeztek visszajelzések az új közvilágításra vonatkozóan, ami azért is fontos, hogy a kivitelezés és a műszaki átadás-átvétel során minden hiba és probléma kiküszöbölhető legyen. Lakossági észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy az új lámpatestek nem világítják meg olyan jól a járdákat, mint a korábbiak. A munkálatok végzése közben és annak befejezését követően Faragó Lajos műszaki ellenőr úr folyamatosan járta a várost, vizsgálva a lámpatesteket, és azok működését. A lakossági bejelentésekre reagálva a műszaki ellenőr urat kérdeztük az új, korszerű közvilágítással és a megvilágítással kapcsolatban. 

- Abony.hu: Miért nem világítja meg a járdát az új, LED-es lámpatest? 

Faragó Lajos: A régi lámpatestek igen nagy szórással és fényveszteséggel működtek. Kompakt fénycsöves és nátrium gőzös lámpatestek voltak korábban, melyeknek szerkezetükből adódóan a fényhasznosításuk alacsonyabb volt, mint a most felszerelteké, tehát nem csak oda világítottak, ahová kellett, hiszen azt szögezzük le, hogy a közvilágítás célja az útvilágítás. Elvárás, hogy a gépjárműforgalmú területeket a szabvány szerinti besorolásnak megfelelő világítással kell ellátni. Alapvetően nem a járda megvilágítása a feladata az új lámpatesteknek, viszont a régi lámpatestek a járda mellett sokszor a családi házak ablakába és az udvarra is bevilágítottak. Mivel az új LED-es berendezések kifejezetten csak az útra világítanak, ennél fogva a lakosság egy részének, aki megszokta, hogy kilépett az előkertbe, és világos volt, annak most kicsit más az érzete. 
 
Ezek a korszerű lámpák arra vannak kifejlesztve, hogy elsődlegesen teljesítsék az alapvető feladatukat, tehát az úton való biztonságos közlekedés céljából az autók, kerékpárosok számára megfelelő megvilágítást biztosítsanak, növelve ezzel a közlekedésbiztonságot. A mérési eredmények azt mutatják, hogy a megvilágítási értékek magasabbak. Szubjektív dolog, hogy nem azt látják most az emberek, amit megszoktak, de úgy gondolom, hogy azt is meg fogják szokni, hogy most jobb a világítás, mint ahogyan azt is, hogy a hálószobába nem világít be a lámpa. Bár van, aki szereti, de olyan is van, akit ez zavart.
 
A másik szubjektív dolog, hogy a régi, buborékos burával rendelkező lámpákban lévő fényforrások sokszor messziről látszódtak, ezért a megvilágítás érzetünk magasabb volt, a LED-es lámpáknál nem látjuk messziről a fényforrást, mert egy olyan optikai felület mögött van, ami csak akkor látszódik, ha egészen közel, vagy alá megyünk. Ennél fogva teljesen más volt az emberek benyomása. 
 
- Abony.hu: A meglévő állapotról készült-e fénymérési jegyzőkönyv, megvilágítási fénymérési jegyzőkönyvekkel igazolható-e a korszerűsítésből adódó változás? 
 
Faragó Lajos: A pályázat feltétele volt ennek elkészülte. Tehát a kivitelezés előtt és után is szükséges volt ugyanazokon az útszakaszokon dinamikus fénytechnikai méréseket végezni, és erről természetesen jegyzőkönyvek is készültek, melyek egyértelműen azt igazolják, hogy az úttesten a megvilágítás több helyen növekedett. Van egy ún. mutatószám, ami az átlagos megvilágítási érték, és ennek van egy útkategóriához sorolható minimális elvárása.

 
Ott, ahol a mérések történtek, a minimális elvárások felett teljesítettek a lámpatestek. A mérések alapján megállapítható, hogy az úttesten nagyobb a megvilágítás, mint korábban volt és kielégíti az ide vonatkozó szabvány ajánlott értékeit. 

- Abony.hu: Milyen sajátosságai vannak a LED-es lámpatesteknek? 

Faragó Lajos: a felvett villamos teljesítményhez képest jóval nagyobb fényt (fényenergiát) bocsátanak ki, mint a korábban üzemelt lámpák. A fényáram egy világítástechnikai mutató. A fényforrások legfontosabb világítástechnikai jellemzője a fényáram. A fényforrás fényáramának és az általa felvett villamos teljesítmény értékének hányadosát nevezzük fényhasznosításnak, melynek egysége a lm/W. A fényhasznosítás fontos energetikai jellemző, a fényforrások fejlesztésének egyik elsődleges célja a lm/W érték növelése. Ez jelenti a hétköznapi értelembe, hogy ugyanahhoz a felvett teljesítményhez képest nagyobb megvilágítást biztosítanak, mint a régi lámpatestek. Ennek tudható be a villamos energia megtakarítás, az önkormányzatnak a közvilágításért fizetendő villamos-energia díj csökkenése (több mint 50%-os megtakarítás várható). Több helyen jelentősen kisebb teljesítményű lámpatest került fel, mégis nagyobb a megvilágítás, mint amit a nagyobb teljesítményű, régi típusú lámpatest produkált. A színhőmérsékletet tekintve a kompakt fénycső volt a fehérhez közelebb, a nátrium lámpák sárgán világítottak. A új, LED-es lámpák színhőmérséklete fehér. 

- Abony.hu: A leszerelt 36 W-os kompakt fénycsöves lámpatestek helyett miért 10-14 W-os LED-es lámpatestek kerültek felhelyezésre? 

Faragó Lajos: Az útkategóriának megfelelően többféle teljesítményű LED-es lámpákat helyeztek fel a régiek helyére. A jelenlegi lámpákkal, kisebb villamos teljesítménnyel, nagyobb fényáramú lámpákkal nyilván nagyobb megvilágítást tud biztosítani a rendszer, jelentős megtakarítás mellett. Ezen projektek finanszírozásának feltétele, hogy megtakarítást érjen el az önkormányzat. Nekem az volt a feladatom, hogy a terveknek megfelelő minőséget és mennyiséget ellenőrizzem. A közbeszerzési eljárásban nyertes pályázó készítette a villamos engedélyezési és kiviteli terveket, valamint a megvilágítási mérési dokumentációt. Egy külső megbízott vállalkozás készítette az előzetes és utólagos fénytechnikai méréseket. A kivitelezés a szerződésben rögzített határidőre a megfelelő minőségben és mennyiségben készült el. A tervekhez képest nem kellett jelentős módosítást végezni. Egy-két helyszínen kellett csak lámpatestet áthelyezni, hogy pl. a gyalogátkelők megvilágítása is a szabványnak megfelelő legyen. Bízom benne, hogy a város lakóinak örömére és hasznára válik ez a beruházás.  


***

A KEOP-5.5.0/K/14-2014-0017 jelű „A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Abony Városában” című pályázat kivitelezési munkálatait a munkaterület átadás-átvételt követően 2015. április 25-én megkezdte a közbeszerzési eljárás során kiválasztott nyertes kivitelező, az Optimum Solar Építőipari Szolgáltató Kft. A kivitelezési tevékenység előrehaladását szemlélteti a 2015. május 06-i állapotot rögzítő térkép, amely IDE kattintva tekinthető meg.
 
- A tervezettnél gyorsabban haladunk a kivitelezéssel, jelenleg kb. 60 %-os az elkészültség szintje, így május 29-ig be tudjuk fejezni a korszerűsítési munkálatokat – mondta Varga Károly, a kivitelező képviselője az abony.hu-nak. - 1600 db kompakt fénycsöves lámpatest esetében LED-es maszkcsere, 600 db lámpatest esetében pedig a teljes csere megtörténik. Ha a lakosság hibát észlel a közvilágítás kapcsán, nyugodtan bejelenthetik a megadott elérhetőségeken, vagy akár e-mail-ben is jelezhetik a problémát – egészítette ki Varga Úr.
 
A munkálatokról készült galéria megtekinthető a fotóra kattintva.

A korszerűsítési munkák végzésének célja, a meglévő közvilágítási hálózat elemeire vonatkozó nagy energia igényű, nagy fogyasztású nátrium és kompakt fénycsöves lámpatestek LED-es közvilágítási berendezésekre történő cseréje, mellyel 53 %-os villamos energia megtakarítás érhető el. Így Abony városa éves szinten több mint 15 millió Ft-os költségmegtakarítással számolhat. 
 
***
 
2015/04/24Kivitelezési szakaszba lép a közvilágítás korszerűsítés

Örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a KEOP-5.5.0/K/14-2014-0017 jelű „A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Abony Városában” című pályázathoz kapcsolódó kivitelezési munkálatok 2015. április 25-én megkezdődnek. A munkaterület átadás-átvétele a vállalkozó részére 2015. április 24-én megtörtént. 

A vállalkozó a kivitelezés ütemét négy blokkban valósítja meg a településen: 
18-19. hét: Mátyás király, Vasút, Ceglédi utak által határolt terület 
19-20. hét: Vasút, Baross, Szolnoki utak által határolt terület 
20-21. hét: Szolnoki, Újszászi utak által határolt terület 
21-22. hét: Újszászi és Ceglédi utak által határolt terület   
 
Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy áramkimaradásra, és teljes útzárra nem kell majd számítani azokon a szakaszokon, ahol a munkálatok folynak, tekintettel arra, hogy egy adott utcában 1-2 emelőkosaras gépjárművel dolgoznak, és az érintett blokkban maximum 4 emelőkosaras gépjármű tartózkodik majd.

A munkálatokat nappal végzik, így az esti közvilágítás működését nem befolyásolja. Kérjük a lakosság szíves türelmét a munkálatok befejezéséig, valamint fokozott figyelmüket az érintett útszakaszokon való közlekedés tekintetében.   
 
A kivitelezési munkálatok várható befejezése: 2015. május 29.   
 
***

2015/03/31 - Megkezdődnek "A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Abony Városában" című pályázathoz kapcsolódó tervezési és kivitelezési munkálatok

Abony Város Önkormányzata „A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Abony Városában” címmel sikeres pályázatot nyújtott be 100 %-os vissza nem térítendő támogatásra a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program keretében. A KEOP-5.5.0/K/14-2014-0017 jelű nyertes pályázatnak köszönhetően a város 189 919 229 Ft összegű európai uniós támogatásban részesülhet. 

A közvilágítás korszerűsítése azért vált szükségessé, mert a város területén lévő közvilágítási lámpatestek élettartamuk végéhez közelednek, fogyasztási és karbantartási igényük jelentősen megnőtt. A kivitelezés során a korszerűtlen, elavult lámpatestek cseréje történik meg LED-es közvilágítási berendezésekre, mely közel 53%-os villamos energia megtakarítást, és a karbantartási költségek jelentős csökkenését eredményezi majd. A rekonstrukció éves szinten több mint 15 millió Ft-os költségmegtakarítást jelent az Önkormányzat számára. 

A KEOP-5.5.0/K/14-2014-0017 azonosító számú „A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Abony Városában” című pályázat megvalósításához kapcsolódó „tervezés és építési beruházás” tárgyú közbeszerzési eljárás lezárult. A Képviselő-testület Z-64/2015. (III. 26.) számú határozatával kiválasztotta a nyertes kivitelezőt: Név: Optimum Solar Építőipari Szolgáltató Kft. Cím: 6512 Szeremle, Határ u. 5.     A tervezési és építési beruházáshoz kapcsolódó szerződéskötésre 2015. 03. 27-én került sor. A korszerűsítés a tervezési munkálatokkal kezdődik, majd ezt követi a kivitelezés. A kivitelezési munkálatok során az egyes útszakaszokon forgalomkorlátozásra lehet majd számítani, melyről Abony város hivatalos honlapján tájékoztatjuk a lakosságot.
 
A tervezési munkálatok várható befejezése: 2015. április 15. 
A kivitelezési munkálatok befejezése: 2015. május 29.
 
A Sajtóközlemény IDE KATTINTVA is megtekinthető.***

2015/01/23 - Korszerűsítésre kerül a közvilágítás Abony városában

Abony Város Önkormányzata a tavalyi évben pályázatot nyújtott be 100 %-os vissza nem térítendő támogatásra a Széchenyi 2020 keretében, melynek támogatásáról 2014. december végén kapott értesítést az önkormányzat. „A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Abony Városában” című KEOP-5.5.0/K/14-2014-0017 jelű pályázatot a Környezet és Energia Operatív Program Irányító hatóság vezetője 189 919 229 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. A közvilágítás átalakítása azért vált feltétlenül szükségessé, mert a város területén lévő mintegy 2249 db közvilágítási lámpatest élettartama végéhez közeledik, fogyasztásuk és karbantartási igényük megsokszorozódott. Az energiafelhasználás igen jelentős, mert évente mintegy 4000 h-t üzemelnek, éves kihasználtságuk így több mint 45 %. A pályázat kivitelezése során a korszerűtlen, elavult nátrium és kompakt fénycsöves lámpatestek cseréje történik meg LED-es közvilágítási berendezésekre. A korszerűsítés 52,83 % villamos energia megtakarítást, és a karbantartási költségek jelentős csökkenését eredményezi. A LED-es lámpatestek nem csak esztétikusak, de energia- és költséghatékonyak, élettartamuk jelentősen meghaladja a megtérülési időt.

A meglévő közvilágítás energia felhasználása települési önkormányzati szinten a legmagasabb, évente átlagosan 566.716 kWh, így a pályázat megvalósulásával ezen a területen érhető el a legnagyobb energia megtakarítás és költségcsökkenés is. A rekonstrukció éves szinten 13,501 millió Ft költségmegtakarítást és 1,592 ezer Ft karbantartási költségcsökkenést eredményez. Jelenleg a megvalósulással kapcsolatos szerződések előkészítése van folyamatban, melyet a január 29-i rendes ülésen tárgyal a Képviselő-testület. A kivitelezési munkálatok februárban kezdődnek meg. 

Abony Város Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a megfelelő szabvány szerinti, jó látási komfortot biztosító, üzembiztos, alacsony karbantartási igényű lámpatestek felszerelésére, mellyel a közvilágítási problémák megszüntethetők.

A projekt kezdete: 2015. február közepe Várható befejezése: 2015. május 29.

Darányi Erika