Hír: Nemzetközi kiállítást tartott Abonyban az Országos Díszposta Fajtaklub
(Kategória: Egyesületi hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2015 szeptember 10 csütörtök - 11:31:19


Szeptember 5-én, szombaton az Országos Díszposta Fajtaklub 35. éves jubileuma alkalmából „Fiatal Országos Díszposta” elnevezésű nemzetközi bemutatót szervezett Abonyban, a Vadászházban. Sajnos az időjárás nem volt kegyes a rendezvényhez, de ez nem szegte sem a kiállítók, sem a bírálók kedvét. - Tavasz óta készülünk és szervezzük ezt az összejövetelt. Szerettem volna, ha nemzetközi szintűre tudjuk „növelni” a találkozót. Németországból négy, Ausztriából kettő, Romániából pedig három tenyésztő képviselteti magát. Svájcból is felkértem egy nagyon eredményes galambászt, aki szintén a német díszposta galambot tenyészti. Hívtam tenyésztőt Szerbiából, Szlovákiából és Lengyelországból is, de sajnos nem minden meghívott tudott részt venni az eseményen – tájékoztatott Petrezselyem Sándor, az Országos Díszposta Fajtaklub elnöke. A szakmai továbbképzéssel egybekötött bemutatón közel 60 tenyésztő, összesen 180 db díszposta galambbal vett részt. - A korábbi évekhez viszonyítva nem volt még ilyen sok látogatója és kiállítója a bemutatónak, mint idén. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, de ennek ellenére sikeresnek értékelem a rendezvényt – egészítette ki Petrezselyem Sándor.
 
A fotóra kattintva megtekinthető a képgaléria!Délelőtt a galambok bírálására, délután pedig a díjátadásra került sor, majd az estét vacsorával zárták, melyen a külföldi vendégek is részt vettek. - A galambokat egy német, és két magyar bíráló értékelte, Arndt Franke, ifj. Vagyóczki Imre és Kálmán Mihály. A német bíráló részletesen is véleményezte a kiállított galambokat. Minden tenyésztő hat galambbal érkezhetett, melyből a legesélyesebb egy galambot az értékelők választották ki. Így összesen 22 galamb díjazása mellett döntöttek. Két fődíjat adtunk át, a kiállítás legeredményesebb tojó galambja, és hím galambja címet. A galambok színük alapján is ki lettek emelve, és tenyésztői díjazásban is részesültek. Délben minden résztvevő számára biztosítottuk az ebédet, majd 13 órától a klubunk 35 éves múltját elevenítettük fel, és megemlékeztünk azokról a tenyésztőkről, akik már nem lehetnek közöttünk – mesélt a bírálás részleteiről Petrezselyem Sándor elnök.
 
A 35 éves fajtaklubnak összesen 52 tenyésztője van. A díjátadás során az idősebb tenyésztőket is jutalmazták. A 35 év alatt végzett kimagasló munkájáért emlékplakettet vehetett át Nyári Lajos, Csereklye István, Csizi Péter, ifj. Vagyóczki Imre, Földesi Gyula és Kálmán Mihály. - Úgy érzem, hogy a 35 éves fennállásunk óta ez volt a legsikeresebb rendezvényünk. Szeretnék néhány tenyésztőt kiemelni, akik a munkámat segítették: Szabó Géza, Krupincza István és Kovács Pál – mondta zárásként Petrezselyem Sándor.   

Díjazottak:
Német zászlót kapott kiemelkedő munkájáért id. Vagyóczki Imre, Farkas Zsigmond, Petrezselyem Sándor.   
 
Legszebb tarka galamb: Ábrahám Gyula 
Legszebb vörös fakó: ifj. Vagyóczki Imre 
Legszebb vörös fakó: Farkas János 
Legszebb kék: id. Vagyóczki Imre 
Legszebb fehér: Horváth László 
Legszebb kovácsolt: Szoták András 
Legszebb babos: Simon György 
Legeredményesebb tojó galamb: Végh József (kék deres) 
Legeredményesebb hím galamb: Repelik Zsolt (sárga fakó)   

Támogatók: 
Abonyi Vadászház vezetői, Gyarmati Mihály, Kovács Pál, Abonyi Lajos Művelődési Ház vezetője és dolgozói, Múzeum Baráti Kör, Innoven Kft., Megyeri Tibor és felesége, Schulzné Szűcs Éva és Sarapka József.
 
Darányi Erika 
Fotó: Szilágyi TamásEzen hír származási helye: abony.hu
( http://regi.abony.hu/news.php?extend.2326 )