Hír: Csányi Sándor receptajánlója és hasznos tanácsai a húsvétra
(Kategória: Egyesületi hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2016 március 02 szerda - 10:03:04


Ki sokat, ki keveset, de ismét megérhetünk egy húsvétot. Vagy átélünk? Csak pozitívan tessék hozzáállni urak és hölgyek. Sokan mondják, hogy a karácsonyt szeretem, de a húsvétot nem. Tessék már ezt is egy kicsit másként értékelni ezt a nagyon szép vallási ünnepet.
 
Kétségtelenül, kölni, sonka, tojás, illatok keverednek. Jönnek a locsolkodók csőstül, bizony a szomszéd ember kicsit pityókásan udvarol a szomszédasszonynak. De hát az év többi részében is az asszonyság olyan parfümöket használ, hogy ha elmegy melletted, kiegyenesíti az agytekervényeidet, tojást, sonkát eszünk, a szomszéd Géza meg egyébként is udvarol a szomszédasszonynak, csak most lehet egy-két ízetlen versikét elsütni, ráadásul legálisan. A rokonok meg az év során sok esetben beugranak egyébként is hozzánk. 



Viszont a húsvétnak nagyon sok szép oldala van. A csodálatos hagyományok, amit egy Magyar embernek nem szabadna elfelejteni, sőt a gyerekeknek meg kellene tanítani, ismertetni. A sok húsvéti bolondozások, játékok, amik ha egy kicsit belemélyedünk, sok boldogságot hozhatnak nekünk. Gyerekek felejtsétek már el a virtuális locsolkodást, keljetek fel a számítógép elől, menjetek el a lányhoz, locsoljátok meg, és élőben is beszélgessetek vele. Még sportteljesítménynek sem lenne rossz. Még egy ajánlásom lenne, a férfiakra húsvét előtt egy nappal ne bízzuk a tojásfestést.

Kakukkfüves bárányborda zöldbabbal.

Hozzávalók: 1 báránygerinc, 6 közepes vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 citrom, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa, fél csokor kakukkfű, 1,5 kg zsenge zöldbab, 10 dkg bacon, 1 evőkanál vaj, bors.
 
Elkészítése: A báránygerincen a faggyúkérget rombusz alakban bevagdossuk. A húst sóval, borssal bedörzsöljük, tepsibe fektetjük, és 4 fej megtisztított, félbevágott vöröshagymát teszünk melléje. Előmelegített sütőben 200 fokon, kb 35 percig sütjük. Közben az összezúzott fokhagymát, a maradék apróra vágott vöröshagymát, a citrom lereszelt héját és kinyomott levét az olíva olajjal és a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és a masszát a húsra simítjuk. Kb. fél l vizet öntünk rá, és melléteszünk 1 fej fokhagymát. Kb.10 perc alatt készre sütjük, majd a kakukkfűlevelekkel megszórjuk. Forrásban lévő, sós vízben a zöldbabot 15 perc alatt megpároljuk. Kötegenként baconszeletekbe tekerjük, és közvetlenül a fogyasztás előtt a megolvasztott forró vajon megpirítjuk. A pecsenyelevet átszűrjük, zsírját leszedjük. 5 percig főzzük, a 2 evőkanál hideg vízben elkevert keményítővel besűrítjük, és sózzuk, borsozzuk. A felszeletelt húst citrommal, kakukkfűvel és a sült hagymával díszítjük. A mártást külön kínáljuk hozzá. Krokettel fogyasztjuk.

                                                     Jó étvágyat és boldog húsvétot kíván Csányi Sanyi.



Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://regi.abony.hu/news.php?extend.2765 )