Hír: Az "ékszeres doboz" titkai
(Kategória: Egyesületi hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2016 június 15 szerda - 12:55:06


Egy kicsit általánosítok, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom: Minden szülő számára a gyermeke egy „ékszer”. A nők szeretik az ékszereket, és sok férfi szereti vele megajándékozni a kedvesét. És milyenek az „ékszereink”? Beszélnek, játszanak, nevetnek-sírnak, törékenyek, elkápráztatnak, és értük érdemes élni! Betáncolunk velük az óvodába, iskolába, időnként balett lépésekkel lavírozunk az élet különböző területein. Néha ott ülünk a színházteremben, és nézzük őket, a jövő balerináit, az ékszeres dobozból előbújó balettozó gyerekeinket. Megint kápráztat az élet!

Na de hogy jön ide a balett? Egy meleg hétköznap délután volt, amikor belestünk a Mozgástanoda klasszikus balett növendékeinek év végi vizsgaelőadására, és elmosolyodtunk, amikor megláttuk a balettozó csöppségeket a színpadon. Mi jut eszébe az embernek a balett szó hallatán? Kecsesség, nőiesség, alakformálás – csak hogy néhányat említsek.

A galéria a fotóra kattintva tekinthető meg. Szilágyi Tamás képriportjaÉkszer balett már Abonyban is

Sok érdekességet is megtudhattunk, többek között azt, hogy Abonyban 2013 óta működik az Ékszer balett oktatás a Mozgástanodában. A táncpedagógus a ceglédi származású Király Dorottya, aki Pesten is oktatja a gyerekeket a balett művészetére. Dorottya nagy szeretettel és a gyerekek életkori sajátosságaihoz mérten 3 éves kortól 10 éves korig tanítja a gyerekeket a klasszikus balettra. A gyerekek a koruknak megfelelő csoportba kerülnek, melyek az egyéni képességek alapján átjárhatók.Ahol az egész család jól érzi magát

A Mozgástanoda otthonosan kialakított környezetében igazán jól érzik magukat a gyerekek, és családias hangulat uralkodik a próbák alatt is. A tükrös tornateremben kényelmesen, a módszertani igényeket figyelembe véve könnyedén sajátíthatják el a gyerekek a tánclépéseket, ahol balett rúd is a rendelkezésükre áll.

Minden óra után megvendégelik a gyerekeket teával, gyümölccsel, zöldségekkel – idénynek megfelelő kis ajándékokkal, amitől még otthonosabban érzik magukat. Amíg a nagyobb testvér balett órát kap, a szülők szívesen veszik igénybe a kisebb gyerekekkel a játékkuckót, ahol fejlesztő játékok is rendelkezésre állnak.

Jelenleg három balett csoport működik a Mozgástanodában. A mini csoport 3 éves kortól 4-5 éves korig működik attól függően, hogy mikor kezdi el a gyermek ezt a mozgásformát. A középhaladó ovis csoportba 5-6-7 évesek járnak, az iskolás csoportba pedig a 7-10 évesek.


Sosem késő a kecses, nőies mozgást elsajátítani

Szeretnék bővíteni az életkort, idősebbeket is bevonzani a klasszikus balett gyakorlására és megismerésére. Sosem gondoltak még arra, hogy komolyabban hirdessék magukat, az első és legfontosabb szempont az volt, hogy mindenki megelégedésére tegyék a dolgukat. Úgy látszik, jól sikerült a bemutatkozás, mert az elmúlt három év alatt megduplázódott a jelentkezők száma, és egyre csak nő az érdeklődés a balett iránt.

- Egy csoporttal, 14 csemetével indult az Ékszer balett Abonyban. Tavaly már két csoportra való gyermek jelentkezett, idén pedig már három csoportot sikerült elindítani. Jelenleg 29 kislány jár a foglalkozásokra – avat be a részletekbe Király Dorottya.

Egész nap lótunk-futunk, és nem figyelünk a testmozgásunkra. Egy fiatal nőnek sosem késő kecses, nőies mozgást tanulni. A következő tanévben kamasz lányok és a felnőttek csoportját is elindítjuk – mondja Bevízné Pászti Edit, a Mozgástanoda vezetője.

A balett önbizalom erősítőnek és sportnak sem utolsó, hiszen nőies tartást és mozgást tesz lehetővé, és olyan izmokat is megmozgat, amiről eddig nem is volt tudomásunk – tudjuk meg.


Nem kényszerítik teljesítményre a gyerekeket

Dorottya nem kényszerből várja el tőlük a teljesítményt, hanem a belső motivációt keresi meg bennük, ezért mindig vidáman érkeznek a próbákra. A szereplések előtt sincsenek az apróságok túlgyakoroltatva, hogy mindent tudjanak, ezért olyan boldogok és felszabadultak az előadás közben is. Nincsenek kényszerpróbák, hagyják a gyerekeket játszani, és a mozgást, a táncot élvezni.


Külső hatásokkal is erősítik az élményt

Rendszeresen járnak a budapesti Ékszer Balett Tánc Együttes felnőtt előadásaira - ahol Dorottya is szerepel -, amelyben a szülők is partnerek. Ősszel is szerveznek balett látogatást, hogy a gyerekek minél több külső hatást is kapjanak, ezzel még jobban erősítve a táncművészet élményét.

A gyerekek Csajkovszkij: A hattyúk tava című balettjére mutatták be a záróvizsgán a tanultakat. Az előadás után nem szűnő vidámsággal, és élményekkel telve kezdik meg a nyári szünetet.


mozgastanoda_abony.hu_ekszer_balett_abony_2016.gifKét hónap pihenő után folytatják

Szeptember második hetében indulnak újra a balett csoportok, ahová a három jelenlegi korosztály mellé kamaszok és felnőttek jelentkezését is várják. Edit és Dorottya visszavárja az „ékszereket” is, és már most azon törik a fejüket, hogyan tudnának a gyerekek és a szülők arcára még több mosolyt varázsolni a mozgás élményével.


Az „ékszereinkre” vigyázunk, és a legjobb helyen akarjuk tudni őket. A Mozgástanoda pont ilyen!


Beszámolt: Darányi Erika
Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://regi.abony.hu/news.php?extend.3037 )