Hír: A világ legjobb közönsége az abonyi!
(Kategória: Egyesületi hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2017 január 30 hétfő - 15:20:14


A Nagyabonyi Színkör 2017. január 14-én találkozhatott újra, lelkes közönségével. A lassan házi-szerzőnek számító Kéri Ferenc Meghalsz banya! című egy felvonásos komédiáját (Rideg Sándor Indul a bakterház folytatása) már bemutattuk novemberben a kocséri falunapon.
 
Ahhoz, hogy az abonyi közönség is láthassa ezt az ötven perces vígjátékot, társat kellett keresnünk egy egész estés műsorhoz. Hirtelen ötlet volt, hogy a SZÖSZ Comedy legyen ez a partnerünk. A stand-up kedvelői meggyőződhettek arról, hogy a férfiak uralta műfajban bizony, a lányoknak is teremhet babér. 
Csányi Erika és Burszán Vera
színművész-diplomájukat Békéscsabán szerezték. A diploma megszerzése után mindketten más-más utat jártak ugyan, de a központi gondolat, a végső cél mindig a színpad volt, minden gondoltuk a színház körül forgott. A nagy áttörés tavaly nyáron történt. A két színésznő, - felfedezve magukban a humorista vénát, előbb külön-külön próbálkoztak, (Csányi Erika a Nős-tények Stand-up társulatban, Burszán Vera a ComedyCentral csatornán a „Három kismalac” formációban), míg végül a nyáron egymásra találtak és összehozták a SZÖSZ Comedyt.Ma már törzshelyük van Budapesten, ahol az „Ej, mi a SZÖSZ!” című előadássorozatukkal rendszeresen szerepelnek. „Halló, József Attila” című web-sorozatukban a költészetet házasítják a helyzetkomikummal. A duó a Rádió-kabaré műsorában és a Duma-színházban is bemutatkozott már szerzőként és előadóként is. Előadásukban a klasszikus és zenés stand-up mellett nagy hangsúlyt kap a színház is!Annyit még feltétlenül el kell mondanom, hogy Erikának bizony komoly abonyi kötődése van, ő ugyanis Csányi Sándor tagtársunk, a Kárpát-medence szerte ismert, és tisztelt gulyáskirály lánya.
 
Amikor darabot választunk, rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk. Egy-két év alatt az törzsgárdát leszámítva változik a hadra fogható tagság. A társulat, változó összetétele más, új lehetőségeket kínál. A személyi adottságokat, egyéni tehetségeket figyelembe véve igen változatos a színkörünk repertoárja. Elmúlt 6 évben 10 új bemutatónk volt. (Bécsi diákok , Bástyasétány 77, Álmosfia Árpád, Kinizsi,A betyár kendője, Szép nyári nap, A beteg disznó, A lopótök, avagy a Mari nem olyan, Csongor és Tünde, Bújócska.) 
 
A Meghalsz banya! vállalásának legfontosabb oka az volt, hogy két olyan tehetséges gyerek - Balázs Kira és Müller Milán - szerepeltetésére kínálkozott alkalom, amit egyszerűen nem lehetett kihagyni. Most nem drámát és világmegváltó gondolatokat, hanem két óra kacagást ígértünk a közönségnek. 
 
Akik ezt az ígéretet igyekeztek beváltani:
 
Bözsi, Julcsa lánya: BALÁZS KIRA
5 eves múlt a Szivárvány oviba jár és szeptemberben megy suliba. Még nem tud olvasni, de betéve tudja mindenki szövegét, ha kell, súg is! A Domokos családból ő harmadik, aki tagja a Nagyabonyi Színkörnek.
 
Julcsa, fiatalasszony: JUHÁSZ ÁGNES
Abonyi gimnazista. Megalakulása óta tagja a Színkörnek. Minden darabban játszott, de ez az első komoly szerepe. A bemutatkozása meglehetősen jól sikerült!
 
 
Tihamér, Julcsa párja: DOMOKOS ALBERT
2012. óta tagja a Színkörnek. A Nagyabonyi Íjászok többszörös bajnoka. A Székelyföldi Színjátszó találkozón a Kinizsiért megkapta a legjobb színészi alakításért járó dicsérő oklevelet. Bámulatos memóriája és humora van. Ma este Tihamér szerepébe Juhász Géza, Tyutyu helyett beugró volt.
 
Csendőr 2. FAZEKAS ISTVÁN Művésznevén „Fazék”, már a régi kultúrházban játszott a Csuti Gyula féle csapatban. Koroknai Marcsi hívta meg a Bécsi diákokba, azóta minden darabban játszott. Nincs olyan feladat, amit ő nem tud megoldani. Igazi jó fej!
 
Csendőr 1. CSÁNYI SÁNDOR Az országban ismert három Csányi Sándor közül, ő a mi Csányi Sanyink. Fáradhatatlan szervező, a magyar konyha nagykövete, kiváló szakértője. 2010 óta tagja a Színkörnek. Ha Fazékkal belejönnek, mindenki dől a nevetéstől. Nagyon szeretik a fiatalok is…ami a legnagyobb elismerés…
 
„Csámpás” Rozi, a Patás felesége: PAD TÍMEA
2010 óta tagja a Színkörnek. Olyan karakter, ami minden darabban előforduló szerepkör, így Timi nélkül nincs semmi előadás. Nem csak lelkes kultúrafogyasztó, (két-három színházi bérlete van) de aktív művelője is a kultúrának. Alapító tagja a Nosztalgia-kórusnak és a Parázs táncszínháznak is.
 
Patás, lókupec: KÁLLAI LÁSZLÓ
A Kinizsiben játszott először még a Gimnáziumban. Igazán a Bástyasétány 77-ben tűnt föl humorérzékével és színészi rátermettségével, sajátos stílusával. Kiváló komikus, de írói tehetség is mocorog benne. Ő is megállná a helyét a stand-up műfajban is!
 
Banya, a bakter anyósa: KOROKNAI MÁRIA
Már a Csuti Gyula vezette csapat tagja volt, majd a 2010-ben megalakult Nagyabonyi Színkör alelnöke lett. Kiváló karakterszínész. De nem csak a színjátszásban, de a néptánc-mozgalomban is aktív szereplő. 
 
Bakter: SERES ÁRMIN
2011 óta tagja a Színkörnek. Ma a Széchenyi Gimnázium drámatagozatán tanul. Valószínű, hogy a tehetsége, adottságai, többféle szerep megformálására alkalmassá teszik. Nagyon remélem, hogy hamarosan sikerül egy komoly énekes szerepet adni neki, mert fantasztikus énekhangja van.
 
Bendegúz, a tehénpásztor: MÜLLER MILÁN
A Gyulai iskola ötödikes diákja. Először a Csongor és Tündében játszott. Ő volt a „nép”. Szavalt a II. Világháborús emlékmű avatásán, majd a nyáron a Tarka borjú főzőversenyen elmesélte a tarka borjú történetét. A Bendegúz-szerep nagy lehetőség. Meglátjuk, miből lesz a cserebogár…
 
Súgó, ügyelő: Unger Judit, Tamasi Zoltánné, Nagy Ági.
 
Rendezte, és ezt a kis emlékeztetőt írta: Király BélánéEzen hír származási helye: abony.hu
( http://regi.abony.hu/news.php?extend.3704 )