Hír: Időpontra lehet hívni a kéményseprőket a családi házakhoz
(Kategória: Hivatali hírek)
Küldte: Sajtóreferens
2018 január 15 hétfő - 11:39:05


kemenysepro_valtozas_abony_abonyi_2018.jpgJanuártól a családi házban élők a nekik alkalmas időpontra kérhetik a kéményseprést, illetve az ellenőrzési munkákat.

A jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek. A változás az, hogy januártól a lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül „előre fixálhatják” a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra.

Az időpontfoglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A téma részleteit itt olvashatja.2016 második féléve óta – szolgáltatótól függetlenül – a lakosság számára végzett kéményseprőipari tevékenység ingyenes, és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete minden olyan településen átveszi a lakossági kéményseprést, ahol ezt a feladatot a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta.
 
2018. január elsejétől a  sormunka csak a társasházak és a lakószövetkezeti ingatlanok esetében történik ütemterv szerint.
 
Az egylakásos épületek – jellemzően a családi házak – tulajdonosai és használói a kéményseprőipari szolgáltató munkavégzési menetrendjétől függetlenül, a nekik leginkább megfelelő időpontra maguk kezdeményezik égéstermék-elvezetőjük (kéményük) rendszeres időnként szükséges biztonsági felülvizsgálatát. Az ingyenes ellenőrzés iránti igényt időpontfoglalással jelenthetik be.
 
Az ellenőrzések a jogszabályban meghatározott gyakorisággal történnek meg: a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát négyévente kötelező elvégezni.

A társasházakban, lakásszövetkezetekben az ellenőrzést a kéményseprők sormunka szerint végzik, ám a gazdálkodó szervezet székhelyeként vagy telephelyeként nyilvántartott albetétek felé arányosított költségtérítést számláznak ki. A sormunka tervezett időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt írásban, hirdetmény útján értesülnek az ügyfelek. Ha az itt megjelölt időpontban sem az ügyfél, sem egyetlen hozzátartozója vagy meghatalmazottja nem tud otthon tartózkodni, 30 napon belül új időpontról kap értesítést. A kéményseprőipari tevékenység előre ütemezett jellege miatt a társasházi ingatlantulajdonosnak nincs módja az első két időpont megváltoztatását kérni. Amennyiben az ajánlott időpontok egyike sem megfelelő, úgy további 30 napon belül az ügyfél kezdeményezésére időpontegyeztetés útján kiszállási díj ellenében, vagy a 30 napon túl egyedi megrendelés útján költségtérítés ellenében, immár egyeztetett időpontban kerül sor az ellenőrzésre.

A lakossági körön kívüli, azaz gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – esetében, ahogyan jelenleg is, az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől megrendelésre, díjfizetés ellenében történik az égéstermék-elvezetők vizsgálata.

Aki ellenőrizni kívánja, hogy lakhelyén ki a lakossági közszolgáltató vagy mely kéményseprőipari szolgáltatóhoz fordulhatnak a gazdálkodó szervezetek itt utánanézhet.

Forrás: kemenysepres.hu
Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Ezen hír származási helye: abony.hu
( http://regi.abony.hu/news.php?extend.4697 )