Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Hírek - Kategória 'Egyesületi hírek'
2015 december 09 szerda - 12:39:13     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

A Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa 1987. évben döntött úgy, hogy legyen véradók napja. Ezzel lehetőséget adott a véradók társadalmi megbecsülésének és annak intézményes kifejezésére. Így Magyarországon 1988 évtől ünneplik – immár 67. alkalommal – azokat, akik életet mentenek. A Magyar Vöröskereszt ceglédi szervezete, és a Városunk Fejlődéséért Egyesület ebben az évben december 2. napjára szervezte az abonyi véradó napot a Kultúra Házában. Az ünnepségen részt vett Túriné Tóth Csilla a ceglédi szervezet területi vezetője, Dienes Rita területi munkatárs, Varga Sándorné a Városunk Fejlődéséért Egyesület Elnöke, az abonyi véradók. A megjelenteket Pető Istvánné, mint a vöröskereszt abonyi képviselője, az Egyesület Elnökhelyettese köszöntötte. Ezt követően verset mondott Törőcsik Fanni, a Somogyi iskola  7. osztályos  tanulója. Ünnepi köszöntőt mondott Varga Sándorné, az Egyesület Elnöke. A véradó ünnepségen átadták a kitüntetéseket a többszörös véradók részére. 

Tízszeres véradók: Magyar Julianna, Gócsa Zsuzsanna, Mucsi Tibor, Nagyné Imre Krisztina, Zsemlye József. 
Huszonötszörös véradók: Gönczöl Ferenc, Pető Józsefné
Negyvenszeres véradók: Csizmadia István, Egedi Ferencné, Tóth Mihály, Györfi Tibor Róbert   
Ötvenszeres véradók: Ábraháminé Herédi Zsuzsanna, Jáger Istvánné, Dobozi László, Varga Tibor.   
Hatvanszoros véradó: Bárányné Sárközi Margit   
Nyolcvanszoros véradó: Komáromi László   
Százszoros véradó: Andrási István   

A véradó ünnepséget támogatták: Abony Város Önkormányzata, Egedi Gábor, Abonett Kft., Mucsi Ker. Kft., Donkó Károly fazekas mester, Kultúra Háza Igazgatója és dolgozói, egészségügyi dolgozók, aktivisták.
 
A galéria a fotóra kattintva megtekinthető! (Fotó: Szilágyi Tamás)
 
Varga Sándorné egyesületi elnök köszöntő beszéde az Olvasd tovább gombra kattintva olvasható el.


Olvasd tovább...
2015 november 22 vasárnap - 22:45:02     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

„Mennyivel nagyobb élmény a jó, ha küszködni kell érte; mekkora erő úgy élni, mint egy hegymászó csapatnak, a (...) láthatatlanul egymáshoz rögzítő kötél biztonságában, együtt érezni boldogságot, bánatot, együtt izgulni, reménykedni, várni és segíteni annak a másiknak, aki éppen bajban van, aki rászorul.” Szabó Magda

Mint minden évben, a Karitász Abonyi Csoportja idén is megtalálta a módját, hogyan segítsen a településen élő, nehéz helyzetben lévő embertársainkon. Sikeresen pályáztak ugyanis a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által meghirdetett élelmiszergyűjtő akcióra, így hamarosan megkezdik a tartós élelmiszerek gyűjtését az abonyi Penny Market áruházban.

A gyűjtések időpontja:
November 27.: 15.00 - 20.00 óra között
November 28.: 8.00 - 19.00 óra között
November 29.: 8.00 - 19.00 óra között

Helye:
Penny Market áruház, Abony, Újszászi út 2.
 
Az összegyűjtött adományokat az abonyi rászorulók között fogják szétosztani. A szervezet arra kéri a lakosságot, aki megteheti, járuljon hozzá adományával, hogy minél több családnak, egyedülállónak tudjanak segíteni, hogy nekik is szép legyen az ÜNNEP!
 
„Csak az ember tud segíteni a másik emberen. Csak egy ember tud erőt adni a másiknak, ha bajban van.” Márai Sándor

Darányi Erika
 
Fontos tudni!
Az Élelmiszerbank a karácsony előtti időszakban lakossági élelmiszergyűjtést szervez. Az Élelmiszerbank önkéntesei az áruházba érkező vásárlók figyelmét szórólap átadásával hívják fel az akcióra. Akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez, a pénztártól való távozás után adhatják le adományukat a kihelyezett gyűjtőpontokon. A gyűjtést egyszerre több áruházláncban szervezzük (Auchan, METRO, Penny Market, TESCO), az összegyűjtött adományokat – amelynek zöme tartós élelmiszer, illetve az ünnepek közeledtével édesség, szaloncukor, csokoládé volt – szétosztó partnereink közreműködésével pedig a gyűjtések helyének közelében élő családoknak juttatjuk el még az ünnepek előtt.
2015 november 21 szombat - 10:14:26     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 november 10 kedd - 22:03:06     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

A Váci Egyházmegyei Karitász díját 2015. november 7-én adták át a 2015. évi karitásztalálkozón, melyen a Váci Egyházmegye területén működő 35 karitászcsoport 170 főnyi képviselője vett részt. A program szentmisével indult a Ferences templomban, melyet dr. Varga Lajos váci segédpüspök atya mutatott be - Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébánossal, Miklós Zalán nógrádmegyeri plébánossal és Kiss Dávid diakonoussal. A Szent Erzsébet díjakat a szentmisét követően azoknak az önkénteseknek adták át, akik kiemelkedő szorgalommal, önzetlenül segítik a legelesettebbeket, így az Abonyi Karitász Csoportban tevékenykedő Kozmáné Baranyai Évának.
 
Darányi Erika
 
Cikk és kép forrása: Váci Egyházmegyei Karitász weboldala
2015 november 08 vasárnap - 14:51:35     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

Ennek nagyon szép példája mutatkozott meg a 2015. november 7-re szervezett „Mikes-tó” környezetének fásításánál. A Városunk Fejlődéséért Egyesület kezdeményezte a tó körüli önkormányzati terület növénytelepítését. A kezdeményezésünkhöz harmincöt fő csatlakozott. A segítők között voltak: Polgármester Asszony, a képviselő-testület tagjai, az 5. sz. választókerület képviselője, önkormányzati dolgozók, a tó környékének lakosai, és természetesen az Egyesület tagjai.   Az „Ültess fát a jövőnek” programunk keretében 300 db gyors növekedésű fa, sövény került szakszerűen elültetésre, ezzel biztosítva egy szép ligetes terület kialakítását. Az Egyesület által biztosított facsemetéken kívül lakossági felajánlások is érkeztek, így Tóth Ernő, Tóth Ferenc és Polyák Istvánné abonyi lakosoktól. A ködös, hideg délelőtti munkában jól esett a forró tea, amit Mészáros István vendéglős és Mészáros László a választókerület képviselője biztosított.   Egyesületünk részéről köszönjük ezt az összefogást és segítőkészséget, bízva abban, hogy ezzel egy szép, élhető, a tóhoz méltó környezetet tudtunk létrehozni. 
                                                                               
Varga Sándorné                                                                                   
Városunk Fejlődéséért Egyesület Elnöke   
 
A galéria a fotóra kattintva elérhető!
2015 november 07 szombat - 10:38:56     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

Az abonyi Városunk Fejlődéért Egyesület biztosan az ellenkezőjét gondolja, hiszen faültetést szervezett, melyre sok szeretettel várták az aktív résztvevőket. A programot 2015. november 7-re (szombat) hirdették meg, és akik komolyan vették a feladatukat, már 9 óra előtt összegyűltek a Mikes-tó körül, hiszen a fásítást annak környékén valósították meg. Reggel még érezhető volt a hideg, és a köd is csak nehezen szállt fel, de ez nem tántorította el a fásítástól az egybegyűlteket. Lapátot, ásót, metszőollót, locsolót ragadva kezdték meg a környezet építését és szépítését. A programban aktívan részt vett Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, a Városunk Fejlődésért Egyesület tagjai, városi képviselők és az önkéntes, szépérzékű, a településünkért tenni akaró állampolgárok.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Darányi Erika


Olvasd tovább...
2015 november 04 szerda - 14:35:42     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

A Városunk Fejlődéséért Egyesület kezdeményezte a „Mikes tó” környezetének fásítását. Ezen felajánlásunkat Abony Város Képviselő-testülete  a 157/2015./VII.28./ számú határozatával köszönettel elfogadta. A növények telepítéséhez szükséges fák, sövények, bokrok biztosítottak. Egyesületünk korábbi években pályázott a Földanya Alapítványhoz, ahonnan facsemetéket tudtunk vásárlással beszerezni, valamint lakossági felajánlások is érkeztek a kezdeményezésünkhöz. Így 200 fát, sövényt, cserjét tudunk ültetni, ezzel szebbé tenni a „Tó” környezetét. A fák, sövények, cserjék ültetésének időpontja 2015. november 7. /szombat/ 9 óra. Az ültetéshez szükséges eszközöket a helyszínen biztosítjuk.   
 
Várjuk a „Mikes tó-nál” azokat az állampolgárokat, akik csatlakoznak kezdeményezésünkhöz.     
 
Varga Sándorné                                                                                           
Városunk Fejlődéséért Egyesület Elnöke    
2015 október 14 szerda - 17:58:14     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 október 13 kedd - 19:07:58     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

Részletek a plakátra kattintva!
2015 október 13 kedd - 18:26:58     Egyesületi hírek     Hozzászólás 0

A Városunk Fejlődéséért Egyesület hatodik alkalommal szervezte meg a mellrák megelőzése céljából a bátorító, figyelemfelkeltő sétát. A program részeként a Bihari János Zeneiskola növendékei adtak színvonalas műsort, majd Dr. Cornides Ágnes  a Pest megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály szűrési koordinátora tartott előadást a lakosság népegészségügyi helyzetéről, a szűrések fontosságáról. Ezt követően Dr. Szabó Éva Radiológus Főorvos Abony Város Díszpolgára „Amit a mellrák megelőzéséről tudni kell” címmel adott tájékoztatást. A műsor, és az előadások után kezdődött a közös séta az Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport közreműködésével, a Kultúra Házától a Báthory és Jókai úton vissza a Főtérre. A rendezvény fővédnöke Romhányíné Dr. Balogh Edit Abony Város Polgármestere volt. 
 
A rendezvény támogatói: Abony Város Önkormányzata; Ceglédi Rendőrkapitányság Abonyi Rendőrőrs; Abonyi Polgárőr Egyesület; Abonyi L.Művelődési Ház Könyvtár; Kunfalviné Ujszászi Katalin; Pintér József vállalkozó; Bihari János Zeneiskola és az Abonyi Fúvószenekar és Mazsorett Csoport    
 
Varga Sándorné                                                                                
Városunk Fejlődéséért Egyesület Elnöke    
 
A fotóra kattintva megtekinthető a képgaléria! (Fotó: Szilágyi Tamás)
Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8 9
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények