Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 július 28 kedd - 10:27:53     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Idén is megrendezték a hagyományos, messze földön híres fogathajtó és díjugrató versenyt Abonyban 2015. július 3-5. között.
 
A díjugratást idén 15., a fogathajtást pedig 10. alkalommal szervezte meg az Abonyi Lovas Klub. A rendezvény pénteken éjszakai fogathajtással kezdődött, ahol a kettes fogatok mérték össze ügyességüket az akadályhajtásban. Nem volt egyszerű dolguk, mert a sötétség mellett az éjszakai harmattal is meg kellett küzdeniük. Másnap a póni kettesfogatok, az egyes- és kettesfogatok álltak a rajt elé. Nekik a meleg okozott némi kellemetlenséget, de a versenyzők ekkor is jól megbirkóztak a feladatokkal. A rendezvény harmadik napja díjugratással folytatódott. Mint ahogy Jandácsik Istvántól, az Abonyi Lovas Klub elnökétől megtudtuk, a fogatható és díjugrató versenyen összesen 69 versenyző indult, akik az ország számos pontjáról érkeztek a két torony városába. A versenyzők alkalomhoz illő, elegáns ruhákban hajtották fogataikat, és lovaikat különböző módon díszítették. Az első három helyezett serleget, az első hat pedig díszszalagot vehetett át. A versenynapokon tombolát lehetett vásárolni. A főnyereményt, egy csikót a háromnapos verseny végén sorsolták ki, melyet a szerencsés véletlennek köszönhetően abonyi nyert meg. A verseny első napján meleg vacsorát, a másik két napon finom ebédet kaptak a résztvevők.
 
A galéria a képre kattintva elérhető!

Eredmények:   

Kettes fogat SZLV akadályhajtás egyszeri öv. (éjszakai fogathajtó verseny)   
1. Molnár Richárd (Tiszaföldvári Lovas Klub SE) 
2. Szabó Bence (Kengyel) 
3. Szabó Ádám (Fábiánsebestyéni Kinizsi SK) 
4. Kalacsi Péter (Abonyi Lovas Klub) 
10. Némedi György2 (Abonyi Lovas Klub) 
15. Habony Sándor (Abonyi Lovas Klub) 
18. Némedi György (Abonyi Lovas Klub) 
20. Gyigor Tímea (Abonyi Lovas Klub) 
21. Szűcs Tamás (Abonyi Lovas Klub)   

Kettes fogat CAN-C kétfordulós akadályhajtás OB minősítő   
1. Molnár Richárd (Tiszaföldvári Lovas Klub SE) 
2. Kalmár Zoltán (Monori SE) 
3. Zelei István (Gútikert LHE) 
10. Némedi György (Abonyi Lovas Klub)   

Póni kettesfogat SZLV kétfordulós akadályhajtás   
1. Gyigor Tímea (Abonyi Lovas Klub) 
2. Habony Sándor (Abonyi Lovas Klub) 
3. ifjabb Horváth Róbert (Jászberényi LBK)   

Egyes fogat SZLV kétfordulós akadályhajtás 
1. Fazekas Katalin (Tápiószele) 
2. Némedi György (Abonyi Lovas Klub) 
3. Csíkné Gulyás Gabriella (Tiszaföldvári Lovas Klub SE)   

Kettes fogat SZLV kétfordulós akadályhajtás 
1. Moldován Ádám (Monori SE) 
2. Szabó Zoltán (Fábiánsebestyéni Kinizsi SK) 
3. Szűcs Tamás (Abonyi Lovas Klub) 
10. Kalacsi Péter (Abonyi Lovas Klub)   

Négyesfogat SZLV akadályhajtás egyszeri öv. 
1. Zelei István (Gútikert LHE) 
2. Kovács István (Jászberényi SE) 
3. Kalacsi Péter (Abonyi Lovas Klub) 
4. Némedi György (Abonyi Lovas Klub)   
 
A díjugrató versenyen B/1a kezdő lovasok stílusversenyen Halasi Olívia (Abonyi Lovas Klub) I. helyezett lett Aréna nevű lovával, a B/1 c nyitott kategóriában pedig 9. helyezést ért el.   Petrényi Ákos, az Abonyi Lovas Klub tagja Ispán lovával a 21. helyet szerezte meg a B/1 c. nyitott kategóriában, B/2 Ifjúsági kategóriában pedig az 5. helyen végzett.   
 
Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás és Darányi Erika