Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 szeptember 10 csütörtök - 11:31:19     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Szeptember 5-én, szombaton az Országos Díszposta Fajtaklub 35. éves jubileuma alkalmából „Fiatal Országos Díszposta” elnevezésű nemzetközi bemutatót szervezett Abonyban, a Vadászházban. Sajnos az időjárás nem volt kegyes a rendezvényhez, de ez nem szegte sem a kiállítók, sem a bírálók kedvét. - Tavasz óta készülünk és szervezzük ezt az összejövetelt. Szerettem volna, ha nemzetközi szintűre tudjuk „növelni” a találkozót. Németországból négy, Ausztriából kettő, Romániából pedig három tenyésztő képviselteti magát. Svájcból is felkértem egy nagyon eredményes galambászt, aki szintén a német díszposta galambot tenyészti. Hívtam tenyésztőt Szerbiából, Szlovákiából és Lengyelországból is, de sajnos nem minden meghívott tudott részt venni az eseményen – tájékoztatott Petrezselyem Sándor, az Országos Díszposta Fajtaklub elnöke. A szakmai továbbképzéssel egybekötött bemutatón közel 60 tenyésztő, összesen 180 db díszposta galambbal vett részt. - A korábbi évekhez viszonyítva nem volt még ilyen sok látogatója és kiállítója a bemutatónak, mint idén. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk, de ennek ellenére sikeresnek értékelem a rendezvényt – egészítette ki Petrezselyem Sándor.
 
A fotóra kattintva megtekinthető a képgaléria!

Délelőtt a galambok bírálására, délután pedig a díjátadásra került sor, majd az estét vacsorával zárták, melyen a külföldi vendégek is részt vettek. - A galambokat egy német, és két magyar bíráló értékelte, Arndt Franke, ifj. Vagyóczki Imre és Kálmán Mihály. A német bíráló részletesen is véleményezte a kiállított galambokat. Minden tenyésztő hat galambbal érkezhetett, melyből a legesélyesebb egy galambot az értékelők választották ki. Így összesen 22 galamb díjazása mellett döntöttek. Két fődíjat adtunk át, a kiállítás legeredményesebb tojó galambja, és hím galambja címet. A galambok színük alapján is ki lettek emelve, és tenyésztői díjazásban is részesültek. Délben minden résztvevő számára biztosítottuk az ebédet, majd 13 órától a klubunk 35 éves múltját elevenítettük fel, és megemlékeztünk azokról a tenyésztőkről, akik már nem lehetnek közöttünk – mesélt a bírálás részleteiről Petrezselyem Sándor elnök.
 
A 35 éves fajtaklubnak összesen 52 tenyésztője van. A díjátadás során az idősebb tenyésztőket is jutalmazták. A 35 év alatt végzett kimagasló munkájáért emlékplakettet vehetett át Nyári Lajos, Csereklye István, Csizi Péter, ifj. Vagyóczki Imre, Földesi Gyula és Kálmán Mihály. - Úgy érzem, hogy a 35 éves fennállásunk óta ez volt a legsikeresebb rendezvényünk. Szeretnék néhány tenyésztőt kiemelni, akik a munkámat segítették: Szabó Géza, Krupincza István és Kovács Pál – mondta zárásként Petrezselyem Sándor.   

Díjazottak:
Német zászlót kapott kiemelkedő munkájáért id. Vagyóczki Imre, Farkas Zsigmond, Petrezselyem Sándor.   
 
Legszebb tarka galamb: Ábrahám Gyula 
Legszebb vörös fakó: ifj. Vagyóczki Imre 
Legszebb vörös fakó: Farkas János 
Legszebb kék: id. Vagyóczki Imre 
Legszebb fehér: Horváth László 
Legszebb kovácsolt: Szoták András 
Legszebb babos: Simon György 
Legeredményesebb tojó galamb: Végh József (kék deres) 
Legeredményesebb hím galamb: Repelik Zsolt (sárga fakó)   

Támogatók: 
Abonyi Vadászház vezetői, Gyarmati Mihály, Kovács Pál, Abonyi Lajos Művelődési Ház vezetője és dolgozói, Múzeum Baráti Kör, Innoven Kft., Megyeri Tibor és felesége, Schulzné Szűcs Éva és Sarapka József.
 
Darányi Erika 
Fotó: Szilágyi Tamás