Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 november 07 szombat - 10:38:56     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Az abonyi Városunk Fejlődéért Egyesület biztosan az ellenkezőjét gondolja, hiszen faültetést szervezett, melyre sok szeretettel várták az aktív résztvevőket. A programot 2015. november 7-re (szombat) hirdették meg, és akik komolyan vették a feladatukat, már 9 óra előtt összegyűltek a Mikes-tó körül, hiszen a fásítást annak környékén valósították meg. Reggel még érezhető volt a hideg, és a köd is csak nehezen szállt fel, de ez nem tántorította el a fásítástól az egybegyűlteket. Lapátot, ásót, metszőollót, locsolót ragadva kezdték meg a környezet építését és szépítését. A programban aktívan részt vett Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, a Városunk Fejlődésért Egyesület tagjai, városi képviselők és az önkéntes, szépérzékű, a településünkért tenni akaró állampolgárok.
 
A képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Darányi Erika

„Tegyünk együtt összefogással környezetünk ápolásáért, szépítéséért”

Ezt a remek ötletet az egyesület kezdeményezte, melyet a település Képviselő-testülete köszönettel fogadott. A növények telepítéséhez szükséges fák, sövények, bokrok egy korábbi pályázat során kerültek az egyesület birtokába. Az elképzeléshez a Földanya Alapítvány által biztosított növényeken kívül lakossági felajánlások is érkeztek. Ezen a szombati napon közel 35 fő csatlakozott a kezdeményezéshez. Az egyesület „Ültess fát a jövőnek” elnevezésű programja keretében 300 db gyors növekedésű fát – köztük akácot és szilt – és sövényt ültettek el szakszerűen, biztosítva egy szép ligetes terület kialakítását. A nyirkos, hűvös időben kellemes meglepetéssel volt a lélekmelegítő forró tea, ami nagyon jól esett a részvevőknek. A munkakedv és a jókedv töretlen volt szombat délelőtt a Mikes-tónál, a segítők örömmel és jó társaságban ültettek, sőt a Csiky-laposhoz is áttértek, és otthagyták kezük és lábuk nyomát. Munka után édes a pihenés – tartja a mondás, de hogy egy nagyszerű ismerősömet idézzem, a szombati faültetésre gondolva, ez nem csupán munka volt, hanem hasznos tevékenység is.

Ültess fát te is a jövő nemzedékének!

Az egyesület köszöni a lakossági felajánlásokat Tóth Ernő, Tóth Ferenc és Polyák Istvánné abonyi lakosoknak, az összefogást és a segítőkészséget, bízva abban, hogy egy szép, élhető, a tóhoz méltó környezet alakulhat ki. Köszönet illeti a teát biztosító Mészáros István vendéglőst és Mészáros Lászlót, a választókerület képviselőjét. Az egyesület köszöni az összefogást és a segítőkészséget, bízva abban, hogy egy szép, élhető, a tóhoz méltó környezet alakulhat ki. Információnk szerint, a faültetés hamarosan folyatódik, melyről időben hírt adunk.

Darányi Erika