Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 február 25 csütörtök - 14:34:53     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

A jelenlegi időjárási viszonyokat figyelembe véve nem kell belvízproblémára számítani a város belterületén, ezért továbbra sem kell belvízvédelmi készültséget elrendelni a településen.

„Ha így marad az időjárás, nem kell a belvízvédelemmel foglalkozni, mert nincs jelentősebb csapadék előirányozva. Ha a későbbiekben nagyobb intenzitású csapadék esne, akkor lesznek olyan pontok, ahol fokozottabban oda kell figyelni. Belterületen szerencsére nincsen probléma, semmiféle belvízhelyzetről nem beszélhetünk.” – tájékoztatott Gáspár Csaba, az ABOKOM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Folyamatosak a helyszíni bejárások, mind a szolgáltató, mind a Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Osztálya részéről, de a városi képviselők is meggyőződhettek róla, hogy nincsen nagyobb baj a település határain belül. Szükség esetén az átemelő szivattyúkat is működésbe hozzák.

Abonyban, az ABOKOM Nonprofit Kft. végzi a belvíz elleni védekezéssel kapcsolatos feladatokat, melynek keretein belül a csatornákat, az elvezető árkokat folyamatosan karbantartják és tisztítják. A kézi nádvágásba, a gyomirtásba és az egyéb csatornatisztítási munkálatokba jelentősen besegítenek a közmunkaprogramban résztvevők is.

Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás

(A fotón a Baross Gábor úti átemelő szivattyú látszik működés közben.)