Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 november 09 szombat - 10:15:54     Városi rendezvények      Hozzászólás0

img_9557.jpg2019. november 8-án került megrendezésre Abonyban a Szociális Munka Napja alkalmából megrendezett ünnepség az abonyi Kultúra Háza kamaratermében. Először Pető Zsolt polgármester köszönte meg minden szakembernek a városunk szociális ellátásában vég­zett lelkiismeretes munkáját – kiemelve személyes érintettségét és érzékenységét is a téma iránt.
A zeneiskola növendékeinek: Khórer Attilának és Berki Illésnek gyönyörű műsorát követően Dudinszky Mónika alpolgármester asszony adta át az emléklapokat és a virágokat a jubilálóknak Korbély Csaba Ferencné, a Humánpolitikai Bizottság elnökének köszöntése alatt.

Kökény Mihályné, Tímár Lászlóné, Acsai Gézáné, a Karitasz abonyi csoportjának tagjai és Somodi Lászlóné, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának munkatársa 10 éves jubileumot ünnepeltek.

Kökény Mihályné az abonyi Karitasz csoport aktív tagja. Munkáját lelkiismeretesen, kimagasló szorgalommal végzi immár 10 éve. A ruhagyűjtés és osztás szolgálatán kívül bekapcsolódik az élelmiszerosztás, karácsonyi és húsvéti csomagkészítés, iskolakezdési, tűzifa támogatásába is. Ha kell, maga viszi el az adományokat a segítségre szoruló családoknak. Hihetetlen munkabírással végzi karitatív tevékenységét.  Munkájával nagyban hozzájárul, hogy a templom állandóan, de különösen a nagy ünnepek alkalmával, esküvőkön tisztán ragyogjon. Állandó segítője a sekrestyésnek.

Timár Lászlóné is 10 éve végez önkéntes szolgálatot az abonyi Katolikus Karitászban. Az évek alatt megtapasztalta, hogy az önzetlen, karitatív munka milyen hálás feladat, amelyet mindig nagy örömmel végez. Önkénteseknek tartott képzésen  két alkalommal is részt vett, hogy tudását gyarapíthassa. A karitászcsoport minden tevékenységében személyesen részt vállal, akár szervezési, akár kivitelezési feladatokról legyen szó. Fiatalos lendülettel, hihetetlen munkabírással végzi karitatív tevékenységét.

Acsai Gézáné szintén 10 éve segítője a Karitász csapatának. Megbízható, precíz, rugalmas hozzáállása példaértékű a karitatív szolgálatot teljesítők körében. Segítőkész. Áldozatos munkát végez a karácsonyi és húsvéti segélycsomagok elkészítésénél és szétosztásánál. A ruhagyűjtés és osztás szolgálatán kívül bekapcsolódik az élelmiszerosztás, karácsonyi és húsvéti csomagkészítés, iskolakezdési, tűzifa támogatásába is. Róla is elmondhatjuk, hogy korához képest fantasztikus munkabírással rendelkezik. Felpattan a „drótszamárra”, és máris ott terem, ahol a legnagyobb szükség van rá.

img_9620.jpg


Somodi Lászlóné a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának munkatársa 2002-ben végezte el a szociális gondozó és ápoló képzést. Ezt megelőző években két gyermeke nevelése mellett a Ceglédi Állami Tangazdaságban és a Ceglédi Műanyagipari Kft.-nél dolgozott. 2009. február 1-től a házi segítségnyújtás szakfeladat munkatársa. Szakmai elhivatottsága az idősek gondozásában teljesedik ki. 2013-ban  ECDL-számítógépes tanfolyamot végzett el. 2015-ben a demenciában szenvedő betegek speciális ellátásáról szóló továbbképzésen vett részt, hogy a megszerzett tudással még inkább segíteni tudjon embertársain. Gondoskodó személyiségének és segítőkészségének köszönhetően nagyon szeretik az idősek, munkáját lelkiismeretesen végzi. Közvetlen természetével hamar az emberek szívébe zárja magát.

15 éves jubileumát ünnepelte Bevizné Molnár Erika, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának munkatársa. 1987-től női ruha készítőként a helyi varrodában, majd a Ceglédi Puma gyárban dolgozott, illetve gyermekei születését követően 12 évig közhasznú munkavállalóként az abonyi strandon tudott elhelyezkedni. 2015 és 2018 között a Szolnoki Liget úti fogyatékos személyek ápoló- gondozó otthonában kezdett dolgozni lakóotthonos nevelőként.  Itt tevékenykedett 2018-ig, itt végezte el a szociális gondozó ápoló képzést 2016-ban. Közben leérettségizett, majd sikeres ECDL vizsgát tett. 2019. január elseje óta dolgozik a Humán Szolgáltató Központ Támogató Szolgálatnál, mint személyi segítő. Ugyanez év márciusában elkezdte a gyógypedagógiai asszisztensi képzést. Erika az eltelt tíz hónap alatt nagyon gyorsan belopta magát munkatársai szívébe. Szakmailag felkészült, segítőkész, figyelmesen hallgatja meg a hozzá fordulók gondjait, nehézségeit, örömeit. Munkáját megbízhatóan, precízen végzi. Nyílt, pozitív személyiség. Továbbra is számítanak a munkájára.

20 éves jubileumát ünnepelte Kozma Tímea, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának munkatársa és Skultéti Katalin, a Vöröskereszt segítő önkéntese.

Kozma Tímea 1993-ban érettségizett Tiszaföldváron, majd a következő évben szociális asszisztens szakképesítést szerzett. Ezt követően a Szolnoki Liget úti iskolában dolgozott pedagógiai asszisztensként. Tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai szakán folytatta, ahol általános szociális munkás diplomát kapott 1999-ben. A Családsegítő Szolgálatánál végezte a főiskolai gyakorlatot, majd munkatársként helyezkedett el. Később Gyermekjóléti Szolgálatnál 16 évig tevékenykedett lelkiismeretesen. A 2016-ban átkerült a pszichiátriai betegek közösségi ellátásába, ami a személyiségéhez és szakmai érdeklődéséhez igen közel álló tevékenység. 2004-ben tereptanári képesítést szerzett, és az ezt követő a szociális képzések hallgatói számára gyakorlatokat vezetett. 2006-ban sikeres ECDL számítógép vizsgát tett. Kreativitás és a különböző élethelyzetek sajátos szempontú megközelítése jellemzi, ami emeli napi munkájának a színvonalát.

Skultéti Katalin a Vöröskereszt segítő önkénteseként dolgozik immár 20 éve. 1999 óta segédkezik a városi véradások szervezésében. Régebben ő maga is véradó volt. Részt vett véradóink toborzásában, ösztönzésében, véradási helyszínen adminisztratív munkájával segítette a Magyar Vöröskereszt munkáját.  A jövőben továbbra is számítanak kitartó lelkesedésére.

img_9709.jpg


25 éves jubileumát ünnepelte Szabóné Ferenczi Máriát, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának munkatársa, valamint Juhász Piroska, az abonyi Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szociális Ügyek Osztályának ügyintézője.

Szabóné Ferenczi Mária életét a segítségnyújtás és a rászorulók iránti empatikus magatartás hatja át. Általános ápoló és asszisztens szakon végzett a Török János Egészségügyi Szakközépiskolában, utána Szolnokon sportorvos mellett dolgozott. Szeretett volna továbbtanulni, így a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia – Tanárképző Főiskola – általános szociális munkás szakán szerzett diplomát 1999-ben. A főiskolai tanulmánya alatt a nagygyakorlatát az abonyi Humán Szolgáltató Központ gyermekjóléti szolgálatánál töltötte, gyorsan beilleszkedett a közösségbe. Kitti lánya születése és a GYES letelte után itt állt munkába. Feladatait mindig lelkiismeretesen ellátta. Érdekelték az új szakmai kihívások. 2007 szeptemberétől a Támogató szolgálatot vezette, ahol fogyatékos gyermekek és felnőttek ellátásának szervezésével foglalkozott. 2009 óta a Gondozási Központ vezetője, ahol az idősek gondozásához kapcsolódó szolgáltatások biztosítását végzi. A munkája mellett 2010-ben szociális szakvizsgát tett, a Debreceni Egyetemenen rehabilitációs szakember végzettséget szerzett. 2017-től intézményvezető helyettes. 25 éve töretlen lelkesedéssel és magas szakmai szinten dolgozik a város lakosságáért és a szociális szolgáltatások fejlesztéséért.

Juhász Piroska 1994. február 1-jén kezdett a Polgármesteri Hivatalban közhasznú foglalkoztatottként, majd 1994. október 1-jén kinevezték az akkori szociális irodába szociális ügyintézőnek. Azóta a hivatalban történt szerkezeti változásokat követve folyamatosan szociális területen dolgozik. 1997. november 1-jén került a gyámhivatalhoz, ahol megismerte a szociális rászorultság másik oldalát is. 2001-től lett ismét szociális ügyintéző, a hatósági területen dolgozik ma is.  Munkáját becsületesen, lelkiismeretesen végzi. Az ügyfélfogadások során számos nehéz sorsú, segítségre szoruló emberrel találkozik, amely munkát csak a benne lévő empátiával, alázattal lehet magas színvonalon ellátni. Munkavégzése során fontos a „hallgatni tudás képessége”, hiszen nem mindenkin tudnak kollégáival azonnal segíteni, viszont már az is segítség, ha meghallgatják a hozzájuk forduló embereket. Piroskát a visszajelzések alapján az ügyfelek szeretik, számítanak segítségére, bizalommal fordulnak hozzá problémáikkal.

40 éves jubileumát ünnepelte Dirnerné Tóth Sára és Radványi Ferencné, a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának munkatársai.

Dirnerné Tóth Sára az abonyi Kinizsi Pál gimnáziumban érettségizett 1979-ben, majd a ceglédi Toldy Ferenc kórház csecsemő osztályán dolgozott. Időközben egészségügyi szakiskolát végzett. 1985-től Abonyban helyezkedett el. Az öregek napközi otthonában és két fia nevelése mellett elkezdődött az a szakmai folyamat, amely nyugdíjba vonulásáig tartott. Munkája mellett több továbbképzésen is részt vett: pl. Veszteséggel járó bánásmód – Hospice szemléletű idősgondozás elnevezésű továbbképzési programon, illetve a Kézen Fogva Alapítvány „Fogyatékos személyek szociális segítésének új útjai” továbbképzésén. 2013-ban sikeres ECDL-számítógépes vizsgát tett. 2012. augusztus 1-től a házi segítségnyújtás területen kezdett tevékenykedni, majd 2015-től az Idősek klubja gondozónője és a szociális étkeztetés szakfeladat koordinátora lett. Napi munkájában idősekkel foglalkozott, programokat, kreatív foglalkozásokat szervezett számukra. A város nevében is köszönjük munkáját!

Radványi Ferencné 1978-ban kezdett dolgozni a Mechanikai Műveknél, majd 16 év után a Tiszajenői Kinder gyárba került 2 évre. A Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjában 1995-ben az Idősek Bentlakásos Otthonban kezdte meg a munkáját, majd a házi segítségnyújtásban és az Idősek Klubjában dolgozott. Szociális ápoló-gondozó végzettségét 1999-ben szerezte, majd a Támogató Szolgálat beindulásakor a munkavégzéshez szükséges személyi segítői ismereteket Kecskeméten szerezte meg. A Támogató Szolgálatban, személyi segítőként fogyatékos felnőtteknek segített a mindennapi teendőik ellátásában és gyerekeknek az iskolába járásban. Ma már nyugdíjas éveit élvezi. Mindig lelkiismeretesen, precízen végezte munkáját, a munkatársak és a gondozottak egyaránt szerették, a mai napig jó szívvel emlegetik. Jó csapatjátékosként munkatársai mindig számíthattak rá, díszítésben, dekorálásban a mai napig nem ér senki sem a nyomába.

A jubilálók köszöntése után a megjelenteket finom ebéd és kötetlen beszélgetés várta a Kultúra Háza szakköri termében.

Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények