Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 november 21 csütörtök - 19:49:34     Közterületi hírek      Hozzászólás0

75492505_1286351418215697_4731564899325444096_n.jpgSajnos nem alakult túlságosan jól a Zsomborra keresztelt abonyi vidra a sorsa.
A közelmúltban számoltunk be arról, hogy november 11-én a reggeli órákban a Bagoly sörözőnél (Újszászi út) sérült vidrát találtak a lakosok. Akkor még azt feltételeztük, hogy a szerencsétlen állatot egy autó üthette el. Mindenki megkönnyebbült, miután a lakosok segítő közreműködésének hála a vidra befogásra került – azonban a helyzet sokkal bonyolultabb, mint elsőre tűnik.
Többen megdöbbentek a vidra jelenléte miatt, hiszen elsőre szokatlannak hat. A legtöbb európai országban sajnos kihalt már a faj az emberi közreműködésnek „hála”. Magyarországon még egy viszonylag stabil populáció él. Fokozottan védett fajnak számít az egész kontinensen, eszmei értéke 250.000 Ft. Ennélfogva a tartása illegális, vagyis bizonyosan nem egy „házikedvenc” szökött el Abonyban. Városunk vizes területein, mesterséges tavaiban ugyan kis számban, de élnek ezek a ritka emlősök. Ezt az is tanúsítja, hogy az idén született, fiatal abonyi példányt a lábánál egy állat, valószínűleg egy másik vidra marta meg, amelynek a területére tévedhetett. Az európai vidra ugyanis egy rendkívül óvatos, éjszakai életet élő, magányos állat – természetes környezetében ezért is nehéz megfigyelni.
Zsombor ugyan nem emberi kéznek lett az áldozata, mégis azonnal kezelni kellett volna a sérülését. Sajnos csak este nyolc óra után került a budapesti  Állatmentő Szolgálat Alapítványának oltalma alá. Emiatt az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum már csak másnap  vagyis az abonyi megtalálása után huszonnégy órával  tudta kezelni. Ez kritikusnak bizonyult.
74214406_4594963077197313_4823114781529473024_n.jpgBalogh Márta, a Petesmalmi Vidrapark vezetője beszámolt arról, hogy egy nagyon csúnya ficama volt Zsombornak, amit műteni kellett. Hasonlót Magyarországon még nem végeztek el vidrán. Ha időben jutott volna orvoshoz, nem komplikálódik a helyzete, így viszont az utógondozása is hosszabb ideig fog tartani. Balogh Márta, aki már több elárvult vidrát is felnevelt, értetlenül áll a történtek előtt.
– Egy olyan vadállatról van szó, amely fokozottan védett státuszban van. Ha a jövőben bárki hasonlót tapasztal, azonnal a zöld hatósághoz kell fordulnia, amely tudja, hogy ilyenkor mi a teendő! – magyarázta. Zsombor a Vidraparkban fog felerősödni. De ez hosszú folyamat lesz.
 
Abony városa nagyon híres a kékvércse telepéről, de emellett még számos különleges és óvandó állat- és növényfaj él a településünk környékén. Egyes fajok fokozottan védettek, természetkárosításnak minősül az elpusztításuk.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park közreműködésével hamarosan egy listát teszünk közzé a településünkön és környékén élő veszélyeztetett fajokról, illetve azok eszmei értékéről.

Cikk: Jandácsik Pál
Fotó: Némedi Edina, Balogh Márta facebook oldala
(A nagyításhoz kattintson a képre!)

Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály (korábbi OKTF)
1016 Budapest, Mészáros utca 58/a
Tel.: 06 (1) 224 9100
Email: orszagoszoldhatosag@pest.gov.hu

Duna-Ipoly Nemzeti Park
1121 Budapest, Költő u. 21.
Tel.: 06 (1) 391 4610
E-mail: dinpi@dinpi.hu
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények