Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 december 30 hétfő - 17:50:38     Kulturális hírek      Hozzászólás0

modern-fashion-2019-new-year-wordart-element.pngAbonyban a 2019-ben is számos igényes, illetve rendhagyó kulturális esemény történt, amelyről a következőkben próbálunk összegzést írni.
Ezek szerves részei voltak a kiemelt városi programoknak is – gondoljunk csak a megemlékezésekre, amelyeken az általános iskolák és a gimnázium kiváló műsorokkal szerepeltek. Március 15-én a Nagyabonyi Színkör bemutatta A Görgei korsója című rövid színdarabját, illetve a társulat az abonyi színjátszás tiszteletére műsorára tűzte Kisfaludy Károly „A kérők” vígjátékát. Mellettük a Bihari Ifjúsági Stúdió a „Reflektor”-t mutatta be, továbbá a rendszerváltás 30 éves múltjára is reflektáló „Ti amo, Balaton!”-t, a Bihari Gyerekszínház pedig egy bájos „Musical show”-t. A „hazai” darabok mellett további vendégelőadások várták a leginkább az apróságokat a Kultúra Háza mesebérletének keretén belül, amelynek része volt Halász Judit grandiózus koncertje is a Varga István Városi Sportcsarnokban. A Körút Színház bérlete a felnőtt közönséget célozta meg.
A művelődési ház szakköreinek hagyományos éves előadásaira ugyancsak nagy érdeklődés volt. A Dalok Estje, Nóta délután a népdal szerelmeseinek kedvezett. A Parázs Táncszínház fennállásának öt éves jubileumát ünnepelte. A hagyományos pünkösdi Fúvószenekari és Mazsorett Találkozón a helyi művészek mellett vidéki csapatok játszottak a katolikus templom előtt.
A Tó Party ugyancsak ötödik alkalommal rengette meg a Mikes-tavat. A délelőtti főzőverseny után a Groovehouse, Fresh és a Kerozin zenekar gondoskodott a retro hangulatról. A hagyományos Kézműves Napot a Kertbarát Kör Termény bemutatója tett még színesebbé. A Zenés Esték keretén belül a Bereki Sramli az Oktoberfest hangulatát hozta el Abonyba. Ismét volt Lovas Napok és Erős Emberek Versenye is.
A fiataloknak szánt megmérettetések: a József Attila Szavalóverseny, a Városi Versmondó Verseny és a Györe Csaba Helytörténeti Vetélkedő rengeteg iskolásnak okoztak örömet. Nyáron összesen négy tábor várta a gyermekeket a Kultúra Háza szervezésében: a helytörténeti és helyismereti tábor, kreatív tábor, „ismerkedés a kultúrákkal”, illetve a „szeresd az állatokat!” tábor.
Kik látogattak el Abonyba az idén? Nálunk járt Malek Andrea a Studio11 Ensemble zenekarral Valentin napon, a Dumaszínháztól Dombóvári István, Bellus István, Kiss Ádám, Szobácsi Gergő, Hadházi László és Misumbe Dávid Dennis, Nyári Károly és Nyári Aliz, augusztus 20-án Palya Bea, illetve a Yesyes zenekat, az idősek világnapi esten Peter Srámek. Szulák Andrea Molnár György és koncertzenekarának vendégeként énekelt, Janza Kata Szabó P. Szilveszterrel lépett fel, decemberben pedig a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes adta elő „A bandá”-t. Ismeretterjesztő előadást Dr. Erdélyi Zsolt tartott az észak-koreai diktatúráról, az „emberi bestiákról” pedig Doszpot Péter és Antal Gábor. Az idei év kiemelt könyvbemutatói Csanád Lászlóhoz, Kovács Violettához és Schäffer Erzsébethez kapcsolódtak.
Két horror témájú szabadulós játék is várta a borzongani vágyókat. „A vérfarkas éjszakája” a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében futott februárban, októberben pedig a volt Vadaspark erdejében menekültek a játékosok a feladványok után.
Milyen kiállítások kerültek bemutatásra? Valamennyi állatbarátot várt a Galamb, Díszmadár és Díszbaromfi kiállítás a sportcsarnokban. A Színvarázs Foltvarró Szakkör munkái ismét elvarázsoltak mindenkit. Szilágyi Dávid fotói, gyönyörű gobelin munkák, Szabados Ildikó festményei és Bene László adventi képeslapjai mutatkoztak be a Kultúra Háza aulájában. A Falumúzeumban megnyílt egy rádiótörténeti kiállítás Wlassits Nándor és Nagy László gyűjteményéből.
Az összefogás megható jegyében valósult meg a Melody Band estje Szarvák Bence megsegítéséért. Az adventi időszakban sem maradtak programok nélkül a lakosok.
A Mikulásvárásban kivette a részét a Körszínház „Ki legyen a Mikulás?” című előadásával, továbbá a Napsugár Életmód Klub ugyancsak vásárt tartott. A Városunk Fejlődéséért Egyesület jóvoltából meggyújtották a négy adventi gyertyát, amelyek köré a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola, a Somogyi Imre Általános Iskola, a Gyulai Gaál Miklós AMI, az Egyedül Nem Megy Alapítvány és az Andante Kamarakórus szervezett műsort. A város decemberi programrepertoárja egy korcsolyapályával is bővült, amelynek ünnepélyes megnyitóján mikulás korcsolyázott, Túri Lajos, majd a Gríz zenekar lépett fel. A rá következő hétvégén fényfestés, cukorkaágyú, tűzijáték, illetve a TRIÁSZ zenekar gondoskodott a jó hangulatról, a 28-át pedig a sportcsarnokban VR játékok, majd a Főtéren a Lesz vigasz zenekar Előszilveszteri bulija várta az érdeklődőket – hála a helyi vállalkozóknak.
A folytatás nem marad el! 2020-ban is rengeteg izgalmas program fogja gazdagítani a várost, beleértve a helyi csoportok, illetve a vendégelőadók műsorait.
 
Jandácsik Pál
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények