Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 augusztus 13 szombat - 17:58:14     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Az idei évben is megszervezte rendhagyó horgásztáborát az Abonyi Horgász Egyesület, melyben húsz helyi gyermek vett részt. A 8-13 éves fiúk és lányok 2016. augusztus 8-12. között az Abonyi HE tavain leshették el mestereiktől a pecázás csínját-bínját.
 
A gyakorlat mellett elméleti oktatást is kaptak az ifjak, akik az országos horgászvizsga kérdésköreire épülő tesztfeladatokkal adtak számot tudásukról.
 
- A horgászat közben megismerték a sport szépségeit, nehézségeit, élőben találkozhattak egyes halfajokkal. A tábor célja az volt, hogy a gyerekeket kiszabadítsuk a négy fal közül, és minél több időt töltsenek a természetben, a jó levegőn – tájékoztatott Molnár Károly, az egyesület elnöke. 
 
Kukkantson bele a horgásztábor pillanataiba a képre kattintva.

Többféle inger is érte a srácokat a táborban. A Nagyabonyi Íjászoknak köszönhetően megismerhették és gyakorolhatták ezt az ősmagyar sportot, de Tóth Csaba abonyi lakosnak köszönhetően sétakocsikáztak is. Több gyermek most először találkozott ezzel a közlekedési móddal, a lovak közelségével, ami nagyon megtetszett nekik. A Power Karate SE vezetői – Krupincza János, Orosz Zoltán – bemutató keretében engedtek betekintést a karate világába.
 
Ez egy vagány tábor volt!
 
A pénteki záró nap délelőttjén horgászversenyt hirdettek, ahol sok-sok nyereményt kiosztottak, de jutalmazták a tesztfeladatokat legjobban megoldókat is.
 
- A versenyen a harmadik helyezést S. Tóth Máté érte el, a második helyezett Barna Máté lett, míg a győztes a „legkisebb leányzó” Barna Diána. A tesztsor kitöltésében a három legjobban teljesítő gyermek Molnár Luca, S. Tóth Máté és Enyedi Alex volt. Gratulálunk nekik! – egészítette ki Molnár Károly. 
 
A tartalmas, programokkal teli héten az apróságok hamar „mesterévé váltak” a horgászatnak.
 
- Szeretném megköszönni minden felnőtt horgásztársunknak, aki részt vett és segített a hét zökkenőmentes lebonyolításában. Köszönjük a szülők és ismerősök segítségét is.  Reméljük, a hagyomány folytatódik és jövőre is ennyi lelkes gyermek jön a táborunkba – mondta végezetül az Abonyi Horgász Egyesület elnöke. 
 
Darányi Erika
Abony.hu fotó: Speki