Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 december 15 kedd - 18:54:45     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

Közel harminc év fáradhatatlan munkája, alázat, szorgalom és remény csillant meg az asztalon lévő plaketten, ami Abonyt hirdeti. Érdemes volt hát elkezdeni, és érdemes lesz tenni a továbbiakban is még nagyobb erőbedobással, hiszen a munka, ami hivatás, nem csak attól jó, ha azzal szeretünk foglalkozni; az elismerések még nagyobb kitartást adnak a nehéz, küzdelmes időszakokban. A plakett és az oklevél aztán büszke kezekből jó kezekbe vándorolt.
 
Ünnepélyes keretek között ugyanis átadták „Az Év Vállalkozója” díjat 2015. december 15-én a Kultúra Házában. A városvezetés utolsó munkaterv szerinti, kihelyezett ülésén a 2015-ben alapított kitüntetést először kaphatta meg helyi vállalkozó a Z-244/2015. (XI. 26.) számú határozattal összhangban.
 
A galéria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: Szilágyi Tamás
 
Beszámolt: Darányi Erika
 Imázsfilm:
##SANITISED## id="Object1" width="600" height="450" data="files/media/201512151/player_flv_maxi.swf" type="application/x-shockwave-flash">##SANITISED##>
A cannes-i díjátadó:
##SANITISED## id="Object1" width="600" height="450" data="files/media/201512153/player_flv_maxi.swf" type="application/x-shockwave-flash">##SANITISED##>

2015. évben Abony városban "Az Év Vállalkozója":

Antal Sándor, a Rozsdás Kft. ügyvezető igazgatója
 
A kitüntetéssel járó oklevelet és plakettet Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Balogh Pál jegyző úr adta át. Antal Sándor családi körben érkezett a díjátadóra. Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony a kitüntetés átadását követően szívből gratulált Antal Sándornak, és örömmel jelentette be, hogy a Rozsdás Kft-t nemrégiben Cannesben is elismerték, október 12-én ugyanis a 2015. év Legjobb Vállalkozás Nemzetközi Díját vehették át az oxfordi Socrates Alapítványtól a hulladék újrahasznosítása és a cég környezettudatos működése miatt.
 
- Rendkívüli a dologban, hogy a világon 36 vállalkozásnak ítélték oda ezt a díjat, de magyar vállalkozásként, Magyarországon egyedüliként, elsőként kaptuk meg a 12 éve létező díjat – mondta Antal Sándor egy korábbi interjúban az abony.hu-nak. A kitüntetés átadása előtt Antal Sándor és a Rozsdás Kft. méltatása hangzott el, közben pedig a cég imázs filmjét is megtekinthették a résztvevők, melyet a cannes-i díjátadón készült videóval együtt közreadunk.
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk a kitüntetéshez!
 
Antal Sándor méltatását az alábbiakban olvashatják el:
 
Antal Sándor a Rozsdás Kft. ügyvezetője. A céget feleségével alapította 1988-ban. A vállalkozás bölcsője a családi háznál volt, de azóta a Kft. abonyi és kisújszállási telephellyel is rendelkezik. A vállalkozás fő tevékenységi köre a vas- és színes fémhulladék gyűjtése, kereskedelme, illetve a veszélyes hulladékgyűjtés- és kezelés, melyet a kisújszállási telepükön végeznek. A beszállított hulladékok feldolgozása helyben történik, melyhez megfelelő gépparkkal rendelkeznek és hulladékkezelő csarnokot is építettek. A feldolgozott fém hulladékot belföldi és külföldi acélműveknek értékesítenek. A vásárlói kört erősíti Szlovákia, Szlovénia, Olaszország és Ausztria is.
 
A vállalkozás folyamatos fejlődése érdekében minden évben részt vesznek nyugat-európai műszaki kiállításokon, ahonnan új információkkal, ötletekkel térnek haza, illetve folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket is. A Rozsdás Kft-nél a két telephelyen, Abonyban és Kisújszálláson összesen 19 fő dolgozik és minden alkalmazott helybéli. A fluktuáció mértéke minimális, állandó munkaerővel dolgoznak 15-20 éve. A Rozsdás Kft. miniatűr múzeummal is kedveskedik a vendégeknek. A vállalkozás vezetése és dolgozói alapvetően nem szeretnek kidobni semmit, így a lakosság által beszolgáltatott arra érdemesnek tartott hulladékokat, úgy, mint a kukoricadarálót, vagy a mechanikus írógépet felújítják, és a vendégek részére létrehozott „múzeumban” állítják ki.
 
A vállalkozás jó viszonyt ápol a városvezetéssel, a településen működő vállalkozásokkal és a lakossággal is. Támogatja Abony közéletét, felajánlása és munkája révén készült el a római katolikus templom és a parókia közötti járdaszakasz, valamint az Ő kezdeményezésére és bronz felajánlása segítségével készült el Györe Pál szobra. A Mikes-tónál található stéget és a Reform utca aszfaltozását saját költségén készítette el. Adományával hozzájárult a Városkapu létrejöttéhez is. A Csiky lapos rendezett környezetté válását elősegítette és figyelemmel kíséri. A város virágosításában is rendszeresen aktívan szerepet vállal. Igazi lokálpatriótaként támogatja a városi sportéletet és az intézményeket is.
 
2015-ben Cannesban a Legjobb Vállalkozás nemzetközi díjban részesült hulladék újrahasznosítása és a cég környezettudatos működése miatt. Ezzel is hozzájárult Abony hírnevének növeléséhez. Rendkívüli a dologban, hogy a világon 36 vállalkozásnak ítélték oda ezt a díjat, de magyar vállalkozásként, Magyarországon egyedüliként, elsőként kapta meg a 12 éve létező díjat. A Képviselő-testület Antal Sándor részére sikeres munkájának elismeréseként 2015. évben „Az Év Vállalkozója” kitüntetést adományoz.
 
Abony Város Képviselő-testülete „Az Év Vállalkozója” kitüntetést olyan abonyi székhelyű, illetve tevékenységüket részben vagy egészben Abonyban végző – köztartozás mentes – vállalkozók, vagy vállalkozások részére adományozhatja, amelyek az adott évben a város gazdasági potenciáljának javításával, a helyi foglalkoztatottság növelésével, minőségi munkahelyek létrehozásával, új vállalkozások bevonzásával, megtelepedésük ösztönzésével, a város jó hírnevének öregbítésével, a város nyújtotta szolgáltatások fejlesztésével, azok támogatásával, szponzorációval hozzájárultak egy élhetőbb, népességmegtartó képességében erősödő, fejlődő Abony megteremtéséhez. A kitüntetésből évente egy adományozható. A kitüntetés adományozásáról a Képviselő-testület november 30. napjáig dönt. A kitüntetés átadására a Képviselő-testület december havi díszülésén kerül sor. A kitüntetés adományozása során plakett és oklevél jár. Az elismerés adományozására indokolással ellátott javaslatot tehet bármely abonyi választópolgár, a Képviselő-testület bizottsága, abonyi székhelyű, illetve tevékenységét részben vagy egészben Abonyban végző civil-, vagy gazdálkodó szervezet.
 
Korábbi interjúnk Antal Sándorral ide kattintva tekinthető meg.