Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Köszöntő

„Minden települése szép az én hazámnak, de legszebb benne mégis szűkebb pátriám Abony.
Bármikor nézem mindig más a táj… Nyara vidám, harsogó, kacagástól hangos.
Az ősz ezerszínű hulló levelétől szép. Tele a gyermekkor szánkó-csilingelő álomvilágát idézi…
A tavasz pedig? Mindig ifjuvá varázsolja ezt az ősi települést. Krónikája egyszerű, hétköznapi.
Az ország nagy eseményeihez mérten azt is mondhatnánk – itt Abonyban nem történt semmi…” Györe Pál
 
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 40. sz. főút mentén, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
 
 
Ízelítő az idegenforgalmi palettáról


Településünk kulturális és gasztronómiai értékekben bővelkedik, melyekkel most kezd igazán bekapcsolódni hazánk idegenforgalmi vérkeringésébe. Nyaranta, a Mikes-tó partja ad otthont az Abonyi Tarka Borjú Főzőversenynek, ahol a zamatos ételek szerelmesei „vetélkednek”, és a Tó Partynak, amely változatos és színes programokkal, sztárvendégekkel várja az érdeklődőket.

img_4712.jpg
 
A Kossuth tér ad otthont a hagyományos Abonyi Pünkösdölőnek. Szent István napján néptánctalálkozók, színi előadások, kulturális csoportok, fúvószenekarok és mazsorettek keltik életre a főteret.

img_6688.jpg


Abony városában számos műemlék kúria található, melyek egy része még felújítás előtt áll. A Kazinczy-kúria már megújult külsővel pompázik, jelenleg emlékhely. Kazinczy Ferenc emlékére temet rendeztek itt be és helyi kezdeményezésre szobrot állítottak parkjában. Érdemes felkeresni a Sívó-kúriát, a Márton-kúriát és az Ungár-házat is, vagy éppen a Löffler-palotát. A két toronyról méltán elhíresült település templomai páratlan látványt nyújtanak, nem csupán a főútvonal felől érkezők, hanem az azokat közelről szemügyre vevők számára is.

A két toronyról méltán elhíresült település templomai páratlan látványt nyújtanak, nem csupán a főútvonal felől érkezők, hanem az azokat közelről szemügyre vevők számára is. Az elmúlt években nyaranta parádés szabadtéri színi előadást, fúvószenekari koncerteket rendeznek itt, a két torony tövében mindenki örömére.

Az abonyi kettő

A kulturális rendezvények szervezésében is élen jár Abony városa, hiszen tradicionálisan rendeznek itt nemzetközi, regionális és országos fúvószenekari találkozókat, kiállításokat képekből, vadásztrófeákból, eszközökből és egyéb képzőművészeti remekekből. Az itt működő számos civil szervezet aktívan részt vesz a városi rendezvények szervezésében, mindenki hozzátesz valamit a programokhoz, melyek így alkotnak kerek egészet. A Kinizsi Városkapu felépítése településünk új jelképévé is vált.

Városkapu


A térség nem rendelkezik páratlan természeti vonzerővel, azonban aki már belekóstolt az alföldi táj szűnni nem akaró, tanyákkal tarkított végtelenjébe, jól tudja milyen érzés lehet akár szikrázó napsütésben, akár alkonyatkor végigtekinteni a tájon. Itt gyalogolni avagy kerékpározni egyaránt kellemes időtöltés. Kis patakok, mint például a Gerje szelik át a pusztát, természetes vagy mesterségesen kialakított tavacskák kínálják magukat a horgászás kedvelőinek. Abonyban például három horgászásra alkalmas tó is van, a szezonban "telt házzal" üzemelnek. Abony egyik erdejében, az úgynevezett "Kaszáló erdőben " Közép- Európa védett és legnagyobb kék vércse telepe található.


szilagyi_dvid_mikes_t.png

Amikor idegenforgalomról beszélünk - különösen a falusi turizmusról - nem feledkezhetünk meg annak környezetvédelemmel való összefüggéseiről sem. Szép, tiszta, ápolt környezet: ez is a falusi turizmus fontos velejárója.

Vendégeinket barátsággal és finom étkekkel várjuk a dél-alföldi kedves, kis település szívében.