Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely

 
 

ELÉRHETŐSÉGEK:

Az intézmény székhelye: 
2740 Abony, Kálvin út 1.

Intézményvezető: 
Simon Szabina

Tel./Fax:
53/360-075
 
 
Az intézmény telephelyei:
Művelődési Ház - Abony, Kálvin út 1.
Múzeumi Kiállítóhely - Abony, Vasút út 16.
 
 
Az intézmény nyitvatartási rendje:
 

*****

MŰVELŐDÉSI HÁZ
 
Alaptevékenységünk a közművelődés területén értékteremtés, értékmegőrzés, és értékközvetítés, a civil kezdeményezések támogatása, a helyi lakosság igényei szerint. A városi nagyrendezvények, megemlékezések, szórakoztató műsorok szervezése szintén feladatunkat képezi. 

Csoportjaink, szakköreink:

 • Bihari Gyerekszínház
 • Kéknefelejcs Dalkör
 • Foltvarró szakkör
 • MÁV Nyugdíjasok Baráti Köre
 • Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete
 • Somogyi Imre Kertbarát Kör
 • Sakk Egyesület abonyi csoportja
 • Életmód klub
 • Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes
 • Parázs Táncszínház
 • Zeneterápia
 
 
 
 
 
 
 

Terembérlet
Abonyi civil szervezetek számára(Tel.: 06-53-360-075; E-mail: abonyinaplo(kukac)gmail.com)
TeremFérőhelyFt/óra
Alkalomszerű
Ft/óra
Rendszeres
Kép
Színházterem280 fő15.000,-FtEgyeztetés alapján
Kamaraterem
Tükrös terem
70 fő3.000,-Ft2.500,-Ft 
Szakköri helyiség 
(emelet)
 40 fő 2.500,-Ft2.000,-Ft
Szakköri helyiség 
(földszint)
40 fő2.500,-Ft2.000,-Ft
Aula100 fő5.000,-FtEgyeztetés alapján

 
 
Terembérlet
Nem abonyi civil szervezetek számára
(Tel.: 06-53-360-075; E-mail: abonyinaplo(kukac)gmail.com)

TeremFérőhelyFt/óra
Alkalomszerű
Ft/óra
Rendszeres
Kép
Színházterem280 fő40.000,-FtEgyeztetés alapján
Kamaraterem
Tükrös terem
 70 fő4.000,-Ft 3.500,-Ft
Szakköri
helyiség
(emeleti)
 40 fő 3.000,-Ft 2.500,-Ft
Szakköri
helyiség
(földszint)
40 fő3.000,-Ft2.500,-Ft
Aula100 fő10.000,-FtEgyeztetés alapján
  
 *****
 
 
 
VÁROSI KÖNYVTÁR


Könyvtárunk a dokumentumokkal való ellátást, az információhoz hozzáférést biztosítja Abony város valamennyi polgárának. Könyvállományunk az elmúlt évtizedek alatt 44.196 kötetre gyarapodott. Emellett folyóiratokkal, hangzó dokumentumokkal állunk az érdeklődők rendelkezésére. Folyamatosan gyűjtjük a szépirodalmi újdonságokat, az ismeretterjesztő irodalmat, a humán- és reáltudományok, a művészetek és egyéb szaktudományok összefoglaló műveit.Számítógépparkunk bővült, így intézményünk e-Magyarország pontként is üzemel. Emellett kellemes környezet, sok információ, barátságos fogadtatás és segítőkészség az, amit nyújtani tudunk.


A Városi Könyvtár küldetésnyilatkozata

A Városi Könyvtár Abony egyetlen nyilvános könyvtáraként fő feladatának tekinti, hogy az állampolgárok számára biztosítsa a magyar és egyetemes kultúra értékeinek megismerését, az információkhoz való szabad hozzáférést, segítse a szabad idő hasznos és tartalmas eltöltését, támogassa a folyamatos önművelést és az élethosszig tartó tanulást, fejlessze az olvasási kultúrát.

A könyvtár céljainak megvalósítása érdekében:
 • állományát folyamatosan, tervszerűen gyarapítjuk, és azt sokoldalúan feltárjuk;
 • a korszerű elektronikus eszközökre és forrásokra támaszkodva, a felhasználói igényeknek megfelelően fejlesztjük az intézmény tájékoztató-információs szolgáltatásait;
 • segítjük a szervezett oktatásban és az önképzésben részt vevők tanulását;
 • információs hátteret biztosítunk az állampolgári jogok gyakorlásához, a vállalkozói tevékenységhez, a közügyek intézéséhez   és a közhasznú ismeretek megszerzéséhez;
 • könyvtárközi kölcsönzéssel elérhetővé tesszük a könyvtári rendszer állományát, közvetítjük más könyvtárak szolgáltatásait;
 • kulturált helyet biztosítunk az önművelést, a szórakozást, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló rendezvényeknek, civil szervezeteknek;
 • hozzájárulunk a hátrányos helyzetűek esélyegyenlőségének növeléséhez;  
 • gyermekrészleg működtetésével részt vállalunk a gyerekek olvasóvá nevelésében;
 • helytörténeti gyűjteményünk révén hozzájárulunk a város történetének, kulturális, néprajzi hagyományainak, természeti értékeinek, gazdasági és társadalmi folyamatainak kutatásához és bemutatásához.
Arra törekszünk, hogy intézményünk szolgáltatásaival, sokszínű irodalmi és kulturális programjaival korszerű könyvtárként és információs központként működjön. A könyvtár mindezt tervszerűen gyarapított és sokoldalúan feltárt állományával, a felhasználói igényeknek megfelelő szolgáltatásaival, technikai felszereltségével, könyvtárosai szakmai felkészültségével valósítja meg.        
 
 
Szolgáltatási díjak, olvasójegy pótlása, késedelmi díjak, térítési díjak... (Részletek ITT olvashatók!)  
 
 
*****
 
 
MÚZEUMI KIÁLLÍTÓHELY
 
 
Az abonyi "Abonyi Lajos" Falumúzeumot 1959-ben alapították. Alapítója Györe Pál, Abony város díszpolgára, aki 2006. januárjában távozott közülünk.Az alapítástól nyolc évnek kellett eltelnie addig, míg a községi tanács épületet tudott adni a gyűjteménynek, melyet 1967. novemberében a 18. század végén épült granáriumban mutattak be.Létrehozásához az a cél vezetett, hogy a 22 ezer holdas alföldi település megszűnőben lévő tanyagazdálkodásának eszközeit begyűjtsék, a paraszti világhoz kapcsolódó, de fogyatkozó, eltűnőben lévő kismesterségek használati tárgyaival együtt. Másfélezer szépen karbantartott tanyának és a bennük élő családok megélhetést biztosító szorgalmának kívántak emléket állítani. A Csák-nemzetség építtette magtár teljes felújítása csaknem két évet vett igénybe, míg 1983. augusztusában a folyamatosan gyűjtött tárgyakból, eszközökből új kiállítás várta a nagyközség lakosságát.

A földszinti enteriőr egyike az aratás, cséplés, magtisztítás eszközeit és az aratókoszorúkat, míg a másik a tanyai jószágtartás és szőlőművelés eszközeit mutatja be. Az emeleti rész egyik felében a kötélgyártó, a szíjgyártó, a takács, cipész műhelyének részletei, tárgyai, a másikban a konyha-kamra sarok berendezési tárgyai, a tartósítás (káposztasavanyítás, aszalás, lekvárfőzés), valamint a tejfeldolgozás, disznóvágás munkaeszközei láthatók.

A gazdasági udvar 40 m2-es fészere alatt a tanyavilág személy- és teherszállító járművei; a szántáshoz, vetéshez ekék, boronák, rögtörő, oldalozó, vetőgépek; az istállózó állattartáshoz szecskavágó járgány, morzsolók és az ezermester paraszti ész kifundálta szártépő látható; de tábori kohó és kovácsműhely is megtekinthető - teljes cséplőgarnitúrával -, és az egykori abonyi Önkéntes Tűzoltóság szerkocsijaival együtt. Itt áll a gémeskút, a parlagi galambok galambdúca, a lekvárfőzéshez  használt katlan, valamint tűzrakó nyársaláshoz, bográcsoláshoz - túrázó iskolások számára.

Délidőben pedig megkondítható a Harkányi báró uradalmának egykori cselédharangja is.Mindezeknek, s a téglagyár területén lévő Téglatárunk megtekintésére szívesen várja az érdeklődőket az abonyi múzeum.

Állandó kiállítások:

 • Barangolás öreg emlékek között
 • Hegyesi János kötélgyártó műhelye
 • Filo Mihály kovácsműhelye
 • Moldován András szíjgyártó műhelye
 • Tóth Károly takácsműhelye
 
Nyitva tartás:
Hétfő: zárva
Kedd: 09:00-13:00
Szerda: zárva
Csütörtök: 13:00-17:00
Péntek: zárva
Szombat: 09:00-13:00
Vasárnap: zárva
 
Csoportok előzetes bejelentkezése esetén nyitvatartási időn kívül is lehetőség van a látogatásra. Előzetes bejelentkezés az 53/360-075-ös vagy az 53/360-096-os telefonszámon.

Elérhetőségek:
Cím: 2740 Abony Vasút u. 16.
Tel/Fax: 53/360-075


Jegyárak:
Felnőtt belépő: 300 Ft.
Diák belépő: 150 Ft.
Nyugdíjas belépő 150 Ft.

Ingyenes belépés:
70 év felett, 6 éves kor alatt, szakmai belépővel rendelkezők, ICOM, közoktatásban és felsőoktatásban dolgozó pedagógusok, illetve oktatók
.


Forrás: http://www.mukomu.lapunk.hu