Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Abony Város szennyv íztiszt ító telepének a korszerűs ítése

Meg ítélt összeg:16 490 000 .- HUF 
Pályázó neve:ABONY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
OP név:KEOP
Pályázat neve:7.1.0/11 Derogációs v ízi közmű projektek előkész ítése
Forrás megnevezése:KA
Beruházás helye (régió):Közép-Magyarország
Beruházás helye (megye):Pest
Beruházás helye (helység):Abony
Támogatás aránya:85 %
Támogatási döntés dátuma:2011.05.26

A projekt kedvezményezettje Abony Város Önkormányzata. A Nemzeti Települési Szennyvízelvezési és a-tisztítási Megvalósítási Programról szóló 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet szerint az Abonyi szennyvízelvezetési agglomeráció három telepüsből, Abonyból, Kőröstetétlenből és Törtelből áll.
Abony, mint pályázó önkormányzat fő tevékenységeinek körét törvények, és az azok végrehajtására kiadott kormányrendeletek, valamint önkormányzati rendeletek szabályozzák. A helyi közszolgáltatások körében feladatai többek között: a településfejlesztés, rendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás, közreműködés a helyi foglalkoztatási kérdések megoldásában, közösségi tér biztosítása, szociális ellátás biztosítása, az alapfokú oktatás és az alapfokú egészségügyi ellátás biztosítása. Gondoskodnia kell az egészséges ivóvízről és a köztisztaságról, beleértve a szennyvízkezelést is.

A jelenleg működő szennyvíztisztító telep kprszerűsítésre szorul, a működtetőt többször birságolták.
A jogszabály és az avultság miatt szükséges a fejlesztés, ami a KEOP konstrukció által kínált EU-s finanszírozásból valósulhat meg.

Az előkészítésre a következő tevékenységekre nyertünk vissza nem térítendő pályázati támogatást 16.490.000,-Ft összegben.
Projektmenedzsment - a nyertes ajánlattevő a Hundert Wasser Kft.
Tervezés, Tanulmánykészítés - a nyertes ajánlattevő a Kristály Kft.
Közbeszerzés - a nyertes ajánlattevő a Kármentor Bt.
PR - a nyertes ajánlattevő a Gedi-Press és Leader Kft.

Mind a tanulmányok, mind a tervek elkészültek, azoknak a beadása legkésőbb 2013. január elején megtörténik.
A beruházás legkorábban 2013. nyarán kezdőthet.

szennyvz_2012_51.jpg