Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
Nevezetességek

 Az alábbiakban röviden címszavakban ismertetésre kerülnek településünk vonzerői, melyek az idegenforgalmi kínálat aktív elemeit jelentik.

Természeti vonzerők

 • Földrajzi helyzet: Magyarország Közép-Európában, a Kárpát-medencében helyezkedik el. Abony Magyarország középső területén, Pest-megye déli részén fekszik, a Dél-Pest Megyei statisztikai kistérségben. Budapesttől való távolság: cca. 90 km. Más városoktól való távolság: Cegléd 10, Szolnok 15 km.

 • Domborzat: A város alföldi telepölés. Néhány szép természetesen kialakult alföldi erdővel rendelkezik, melyek közül a Kaszáló Erdő védett természeti érték.

 • Éghajlat: A Magyarországra érvényes kontinentális éghajlat jellemzi a várost. A téli átlaghőmérséklet 5-10 C-kal alacsonyabb, mint Budapest és környékéé, a nyári pedig cca. ennyivel melegebb.

 • Vízrajz: Abonynak nincs folyója, de a Tisza és a Zagyva, Körösök vidéke közelsége turisztikailag fontos. A Gerje-Perje patak - természetvédelmi védettséget élvez. Természetes és mesterséges horgásztavak is találhatók itt.

 • Természeti adottságok: Többnyire síkság, néhol telepített erdők.

 • Növény- és állatvilág: Védett kékvércsék találhatók Abonyban a Kaszáló erdőben, amely Európa legnagyobb kékvércse telepe. Szabadidő - és Állatpark található a városban, ahol az állatok természetes környezetben élnek.

Ember alkotta vonzerők

 • Egyházi közopntok, szent helyek: Abonyban két templom található, Szent István király Római Katolikus Templom (1773) és a Református templom (1785). Nem jellemzőek a szent helyek, azonban találhatók a városban egyházi emlékművek, mint például: Ezredévi emlékmű (1869), Szentháromság szobor, Árpádházi Szent Erzsébet és Szent István szobor (1938), Bibliaórán elhunytak emlékszobor (1944), Lelkészek névsora (1993). A városban jelentős hitélet folyik, cserkészcsoport is működik.


 • Műemlékek: Oszágos hírű kúriák, kastélyok találhatók a városban: Kazinczy-kúria (1786), Györe-kúria, Sívó-kúria (XIX.sz.) Tallián-Vicián-kúria (XIX.sz.), Vigyázó-kastély (1830), Zsinagóga (XIX.sz.). Egyéb emlékművek: Abonyi Lajos szobor (1905), gr. Apponyi Albert szobor (1934), Kazinczy Ferenc szoborportré (1973), Somogyi Imre szoborportré (1979), Bihari János szoborportré (1981). Ezeken kívül még több tíz műemlék található Abonyban.


 • Történelmi helyek: Abonyban főként az 1848-49-es szabadságharc jeles szereplői fordultak meg, úgy mint: Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Antos János, Gyulai Gaál Miklós. Abonyban található Petőfi Istvánné sírhelye. Kossuth Lajos e városban is végzett toborzást, melyet emléktábla jelöl (1968). Találhatók még az Aradi 13 vértanúra, I. és II. világháborúra emlékező szobrok, táblák, de ezek inkább a műemlékek közé sorolhatók.
 • Sport emlékhelyek: Két emléktábla van Abonyban, melyet a sportolóknak szenteltek: Az abonyi labdarúgás halottai (1906), melyre felírásra kerülnek az elhunyt labdarúgók nevei, Abonyi sportolók emléktáblája (1996).
 • Múzeumok: Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, magán és társadalmi kezdeményezésre jött létre, kiállítások szevezése gyakori. Jellemző még, hogy rendezvények idején időszakos kiállításokat szerveznek, a V Könyvtárban, a Városházán vagy egyéb intézményekben. Ilyen kiállítás volt például a lovas-, vadász- és népművészeti, temészetfotó, képzőművészeti tárgyú kiállítások.
 • Tudományos intézetek, gyűjtemények: A helyi Múzeumben találhatók gyűjtemények, melyek rendkívül értékesek, hűen mutatják be a település történetét és egykori lakóinak életét, a falusi emberek mindennapjait.
 • Népművészet: Abonyra nem jellemző sajátos népművészet, többnyire a közeli térségekből vettek át motívumokat. Jellemző sajátos népművészeti ág a városban a hímzés, fazekasság, fafaragás. Működik még népdalkör és tánccsoport is.
 • Gasztronómia: Melegkonyhás vendéglátóegységek: Kossuth Vendégház, Lila Akác étterem, Mészáros Vendéglő, Móricz Vendégló. A 4. sz. út közelsége kedvez a fenti éttermeknek a nagy átutazó forgalom miatt külföldiek is szívesen felkeresik őket.
 • Jellemző, hogy báli szezonban szinte minden hétvégére jut egy színvonalas táncos rendezvény. Pl.: Városi Sportbál, Fúvószenekari Bál, Zenésztalálkozó stb.
 • Sportolási lehetőség: A meglévő intézmények hatalmas forgalmat bonyolítanak le, ezért a helyet mindenhol jó előre le kell foglalni. Nyáron lehetőség van úszásra az abonyi strandon. 1993-ban átadták a Városi Sportcsarnokot, mely azóta szinte teljesen telt házzal üzemel. Korszerű fitness terem, kondicionáló terem és szauna is várja a vendégeket több helyen is.