Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 november 24 vasárnap - 18:53:52     Sporthírek      Hozzászólás0

77394963_416680239234298_8527742460531572736_n.jpgNovember 21-án a Varga István Városi Sportcsarnokban 10 órától a Pest megyei FODISZ Megyei Asztalitenisz Döntőt szervezett az Abonyi Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda és Általános Iskolával.
Az intézmény immár 20. alkalommal vesz részt ezen a megmérettetésen, amelynek következő lépcsőfoka az országos döntő. A hat asztallal előkészített megmérettetésre öt település (Érd, Gödöllő, Gyömrő, Szentendre és Abony) 33 gyermeke mérte össze sport-tehetségét. A rendezvényt Pető Zsolt polgármester nyitotta meg, illetve Nagy Andrea, intézményvezető, aki megköszönte a Pest megyei FODISZ, Abony Város Önkormányzata és a Mészáros Vendéglő támogatását. Az ehhez hasonló sporttevékenységek nagyon fontosak a gyermekek önbizalmának a növelésében is.
A verseny 3 korcsoportban zajlott, amelyből a III. és IV. korcsoport 1-2. helyezettjei jutottak tovább az országos döntőre.

Eredmények:

III. korcsoport leány
1. Rafael Erika  - Gyömrő
2. Gubányi Vivien Erika –Szentendre 
 
III. korcsoport fiú
1.  Kolompár Norbert - Gyömrő
2. Lakatos Balázs -Gödöllő
3. Süle Zsolt  - Érd
4. Telek Tibor Tamás - Abony
5. Vastag Martin Levente-Szentendre
6. Südy Ádám –Gödöllő

IV. korcsoport leány
1. Rostás Klaudia  -Érd
2. Farkas Katrin Amanda-Gödöllő
3. Sajtos Brigitta  -Érd
4. Zólyomi Nikolett  -Abony
5. Kóczián Nikoletta -Abony
6. Tisza Klementina –Abony  

IV. korcsoport fiú
1. Pleizer Norbert -Gödöllő
2. Balogh Martin  -Érd
3. Lakatos Henrik - Szentendre
4. Csurán Alexander -Érd
5. Zólyomi László - Abony
6.  Urbán Attila  - Abony

V. korcsoport  leány
1. Diós Mariann

V. korcsoport  fiú
1. Németh Rajmund -  Gyömrő
2. Tóth Patrik  - Gödöllő
3. Kiss Bence  -Gödöllő
4. Kovács József – Abony

Az eredményhirdetéskor az 1-3 helyezettek érem, oklevél, a 4-6. helyezettek oklevél jutalmazásban részesültek.
A versenyt Andrási István tanár úr szervezte, nyugdíjazása előtt utolsó alkalommal.
Versenybírók voltak: Balogh Júlia, Bodor Lajos, Kárteszi László, Kiss György, Kovács József, Makai Tibor, Szabados László.
Köszönjük a lelkiismeretes munkát, a több mint húsz éven át nyújtott megbízható segítséget mindannyiuknak!

Cikk: Jandácsik Pál
Beszámoló: Nagy Andra, intézményvezető
(A nagyításhoz kattintson a képre!)

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz