Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 október 06 csütörtök - 19:01:12     Városi rendezvények      Hozzászólás0

„Ha elfáradtál, mert elmúltak az évek, ne csüggedj, keress a korodnak megfelelő szépet. Ami mellett fiatalon elmentél rohanva, most ráérsz megnézni, botra támaszkodva. Nevess, nevess, a bajt soha ne keresd, örülj a mának, holnap már rosszabb is lehet. Keress barátokat, bánatodat oszd meg. Ha osztasz bármit is, egyre kevesebb lesz. Soha ne hidd, hogy sorsod a legrosszabb, mindenki magát hiszi a legnyomorultabbnak. Légy vidám - mert teljesen mindegy - az élet úgysem áll meg, és úgy sokkal könnyebb. Ne sajnáltasd magad, légy arra büszke, sok mindent átéltél, és mégsem törtél össze. És mert visszahozni semmit sem lehet, fogadd el így, és élj emberhez méltó, derűs életet.”
 
A fenti idézet állt abban a saját készítésű képeslapban, mellyel az Abonyi Karitász Csoport tagjai kedveskedtek a szépkorúaknak szombaton.
 
Az ünnepség legszebb pillanatai a képre kattintva elevenednek meg.

2016. október 1-jére, immár 5. alkalommal hívta ünnepségre az időseket az Abonyi Karitász az Idősek Világnapja alkalmából. Szentmisével kezdődött a program a Szent István római katolikus templomban, melyet Kovács Attila tápiógyörgyei plébános úr tartott, majd Szent Imre Közösségi Házban kulturális műsorral folytatódott a délelőtt. A vendégeket Csizmadia Mihályné Karitász tag köszöntötte:
 
„Az öregkornak számtalan erénye van. Az érett kor egyik legfontosabb erénye a higgadtság, amely türelmesebbé tesz másokkal és önmagunkkal szemben. Kevesebb indulattal viseltetünk a szokatlan jelenségek iránt és több tárgyilagossággal ítélünk” - mondta.
 
Az üdvözlést követően Bártfai Krisztinától és Lakatos Zsüliettől verseket hallhattunk, a Gyöngyszemek Óvoda Csibe csoportjától pedig vidám műsort láthattuk Tóthné Lukács Katalin, Feketéné Csizmadia Erika és Krupincza Béláné óvónők felkészítésével. Ezt követte a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, Kiss Edit címzetes rendőr százados előadása, aki az „unokázós” csalókról, a bankkártya helyes használatáról, a közlekedésről és a kerékpár regisztrációról tájékoztatta a hallgatóságot.
 
 Kiss Edit c. r. százados virággal köszöntötte Tóth Kati nénit, de ő is egy gyöngyörű virágkölteménnyel távozott
 
„Más megközelítésben hasonlítjuk az emberi életet a négy évszakhoz, de talán a legszebben egy fa szimbolizálja sorsunkat. Először még kis magonc, cseperedve csemete, majd sudár lesz a termete, tele lesz zöld levelekkel, rügyekkel, virágba borul, termést hoz, aztán lehullajtja a sárguló leveleit, majd téli álmot alszik. Önök most hol is tartanak? A levélhullajtásnál, ami ősszel történik. Ősz van a természetben és van az életutunkban is. Ilyentájt még bővel simogat minket a napsugár, ebben az időszakban van a betakarítás is. Az Önök élete is erről szólt. Nehézségek közepette felnevelték, majd útjára bocsájtották gyerekeiket. Most pedig unokáik életét egyengetik türelemmel és alázattal.
(Részlet Csizmadiné Icus köszöntőjéből)
 
- A Karitász 0-99 éves korig igyekszik minden társadalmi réteget segíteni, vallási felekezettől függetlenül. Az Idősek Napját 2012. óta ünnepeljük a Karitászon belül. A program misével kezdődik, kulturális műsorral folytatódik, és szeretetvendégséggel zárul. Mi, Karitász tagok szendvicsekkel, sütivel, teával készülünk, de a vendégek is hoznak süteményeket. Minden évben kitalálunk valamilyen ajándékot a szépkorúaknak. Idén egy-egy képeslapot készítettünk számukra, melyek egy nagyon szép idézet került - tájékoztatott Csizmadia Mihályné Icus, a Karitász oszlopos tagja.
 
Nagy érdeklődéssel vették magukhoz a rendőrségi szórólapokat
 
A Karitász tagjai nagy becsben tartják vendégeiket, közösségüket, köztük a legidősebb Egedi Józsi bácsit is, aki idén ünnepli 103. születésnapját (!).
 
A programokat követően a Karitász tagjai vendégségbe invitálták a szépkorúakat, ahol kötetlen, jó hangulatú beszélgetések és zeneszó mellett kapcsolódhattak ki. Közben Kati néni, (Dr. Tóth Katalin) a Karitász vezetője Béres Cseppel látta el az időseket. Ebben a „szeretetvendégségben” mindenki jól érezte magát. Csupa derűs arcot láttam, akik nagy beszélgetések és finom falatok mellett egy olyan közösségben múlatták az időt, ahol egy cseppet sem érezték magukat egyedül. Ha egyébként nyomasztják is őket a hétköznap gondjai, itt néhány órára biztosan feledésbe merült, mert a Karitász tagjai családtagként óvnak mindenkit. Úgy is mondhatnám, hogy a Karitásznál otthon vagy… A Karitászhoz hazaérkeztél…
 
 Kati néni, Karitász vezető a közösség legidősebb tagjával, a 102 éves Egedi Józsi bácsival
 
Az Abonyi Karitász Csoport köszöni: Kovács Attila tápiógyörgyei plébános úrnak a misét, Borsányi Jánosnak a fotókat. Újszászi Katikának a színpad díszítését, Bártfai Krisztinának és Lakatos Zsüliettnek a szép verseket. A Gyöngyszemek Óvoda Csibe csoportjának a vidám műsort, melyre Tóthné Lukács Katalin, Feketéné Csizmadia Erika és Krupincza Béláné készítette fel az ovisokat. A Ceglédi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Bűnmegelőzési terület címzetes századosának, Kiss Editnek a tartalmas és hasznos tájékoztatást az időseket érintő "unokázás"-ról, közlekedési szabályokról, stb. A vendégek szórakoztatását Víg Zsoltnak és fiának Víg Dávidnak. Köszönjük minden résztvevőnek, aki ezt a szombat délelőttöt velünk töltötte, egy jó hangulatú szeretetvendégségben.
 
Cikk és fotó: Darányi Erika