Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 február 15 szerda - 15:23:28     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

A karitász munka nem látványos, hanem egy abszolút háttérmunka, ami hiányozna, ha nem működne. Karitász csoportunk számon tartja és folyamatosan térképezi fel a környéken lakó idős, beteg vagy szegény sorsú családjait és az egyedülálló, támaszra szorulókat felekezeti különbség nélkül. 
 
A teljesség igénye nélkül megpróbálom összefoglalni csoportunk 2016 évi tevékenységét:
 
Január és február hónapban anyagi lehetőségeink függvényében tűzifával segítettük a rászorulókat. Februárban a Vácott megrendezett lelki napon 12 fővel vettünk részt. Februárban egy igen jól sikerült Farsangi délutánon vehettek részt a gyermekek. Volt jelmezverseny, különbféle játékok és a farsangi fánk sem maradhatott el. A nagyböjti élelmiszergyűjtés eredményeképpen a karitász munkatársak 30 db ajándékcsomagot állítottak össze és osztottak szét a leginkább rászorulóknak.
 
A hagyományos tavaszi bál bevételét kiegészítettük és 350.000,- Ft-al járultunk hozzá a toronyóra javításához.

 
Májusban az elsőáldozókat vendégeltük meg, majd minden kislány és kisfiú egy-egy Hozsanna imakönyvet kapott ajándékba a Karitász csoporttól. 
 
Június-július hónapban a táborozások kerültek előtérbe. Balatonon 11 fő, Salgóbányán 16 fő, Nyáregyházán 7 fő, Angol nyelvi tábor Kóspallagon (Kapás-Szabados Erikával) 12 fő táborozását finanszírozta csoportunk 825.000,- Ft értékben. A táborban részt vevő gyerekek élményekkel telve, és új barátságokkal tértek haza.
 
A nyár folyamán egy szarvasi kirándulással tettük még emlékezetesebbé a 2016-os évet tagjaink részére.
 
 
Augusztusban a Váci Egyházmegyétől kapott 50.000,- Ft iskoláztatási támogatáson felül saját finanszírozásból 40 család kapott összesen 100.000,- Ft értékben beiskolázási utalványt.
 
Augusztusban csoportunk több tagja részt vett a Budapesti Szent Jobb Körmeneten. Megtisztelő érzés volt a legelső sorokban ülni, és rögtön a Szent Jobb után elsőként haladni a körmenetben. A Váci Egyházmegyei Karitász Központtól több csomag pelenkát kaptunk, melyet szintén a rászoruló kisgyermekes családok kaptak meg.
 
Szeptemberben ismét megszerveztük az Idősek Világnapja programot, ami szentmisével kezdődik, majd a közösségi házban kulturális műsorral és szeretetvendégséggel folytatódik. Egy-egy időseknek szóló rendezvényen 150-200 főt látunk vendégül.
 
 
500 láda almát kaptunk a központtól, mely egyenként 14-14 kg-os volt. Ebből jutott a lakásotthonokban élőknek, a Speciális Otthonnak és nagyon sok abonyi családnak. Nem volt egyszerű az alma fogadása, mert nem csak az abonyiaknak szánt almát kellett fogadnunk, hanem a környező települések karitász csoportjaiét is. Ebben nagy segítségünkre volt egyik karitász társunk, akinek az udvarára pakolták le a kamionról, Vízner Sándor abonyi vállalkozó irányításával. Köszönet mindeninek, aki részt vett ebben a megfeszített munkában.
 
Októberben ismét megszerveztük a Karitász bált, melynek bevételét a Karácsonyi csomagok összeállítására fordítottuk.
 
Novemberben 7 fő képviselte az abonyi csoportot a Karitász 80. évfordulója és újjászületésének 25. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen a Szent István Bazilikában. Erzsébet napjához kapcsolódóan Erzsébet napi kenyeret osztottunk a szentmise után. November végén összeültünk és elkészítettük a szokásos mézeskalácsokat, melyekből jutott az Idősek Karácsonyi ünnepségén megjelenteknek, illetve a Speciális Otthonnak.
 
 
A ceglédi Toldi Ferenc Kórház csecsemő és gyermekosztálya részére bébi- és gyermek kötött pulcsikat és sapikat adtunk át.
 
Decemberben három nagy programunk volt. Először az Idősek Karácsonyi ünnepséget szerveztük meg, majd a munkatársaink által összeállított ajándékcsomagok átadására került sor 100 család részére. A csomagok rizst, cukrot, lisztet, tésztaféléket, margarint, krumplit, teát, étolajat, szaloncukrot tartalmazott, valamint minden csomag mellé 1-1 fenyőfa.
 
Karácsony előtt több civil szervezet rendezett élelmiszer- és ruhagyűjtést, melynek szétosztásában is szerepet vállaltunk. Végül egy 700 fős Szilveszteri bállal búcsúztattuk az Óévet.
 
 
Az év folyamán:
- 49 fő kapott élelmiszercsomagot,
- 28 család tűzifát,
- 19 fő gyógyszerét váltottuk ki,
- 5 főnek segítettünk a villanyszámla kiegyenlítésében, illetve feltöltésében,
- 1-1 család gáz- és vízszámláját fizettük be,
- bérletet vásároltunk, és kezelésre történő utazáshoz járultunk hozzá.
 
Kb. 300 családnak tudtunk segítséget nyújtani azáltal, hogy lejárathoz közeli élelmiszeradomány kapunk bizonyos időközönként.
 
 
Arról sem feledkezzünk meg, hogy milyen sokan keresnek meg bennünket felajánlásaikkal (ruha, bútor, játék, egyéb használati tárgyak), és még ennél is többen vannak, akik mindezen felajánlásokra rászorulnak. Településünk lakossága közel 15000 fős. Egy ilyen nagy településen igen nagy a rászorulók aránya, és egyre több lesz.  Sajnos mindenkin nem tudunk segíteni. Vannak visszatérő és új rászorulók. 
 
Mindenkinek köszönjük az egész éves támogatását, akár tárgyi, akár anyagi, akár lelki segítség volt. Továbbra is várjuk a lakosság bárminemű felajánlását, bátorító támogatását!
 
Abony, 2017-02-12 
 
Az abony.hu-nak beszámolt Csizmadia Mihályné Karitász tag.
 
Abony Város Önkormányzata nevében köszönetünket fejezzük ki az Abonyi Karitász Csoport tagjainak önzetlen, áldozatos munkájukért!
Darányi Erika
 
Abony.hu fotók: Darányi Erika, Szilágyi Tamás
 
Kapcsolódó hírek: