Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 február 20 hétfő - 11:15:28     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Születésnapjukat nagyszámú közönségükkel együtt egy fergeteges jubileumi műsorral ünnepelték 2017. február 18-án az abonyi Kultúra Házában.
 
A Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes, azaz a HANE alapításának ötlete Barati László fejéből pattant ki öt esztendővel ezelőtt. Nem is várt sokáig az elképzelés megvalósításával, amatőr táncosokat kezdett toborozni az együttesbe. Ma már egy-egy jól összeszokott, sikert sikerre halmozó felnőtt és gyermek csoport öregbíti Abony város hírnevét. Számtalan meghívást kapnak az ország minden pontjára, sőt külföldre, de a helyi rendezvények állandó fellépői között is üdvözölhetjük őket. A felnőtt tagok száma 20 fő, a gyermek (haladó) csoportban 10 fő szerepel. 
 
A fotóra kattintva megelevenednek az este legszebb pillanatai. 

A HANE 2012 óta az Abonyi Lajos Művelődési Ház berkein belül működik. - Az együttes a népi kultúra megőrzésének egyik legnagyobb abonyi bástyája. Nagyon büszkék vagyunk rájuk - mondta köszöntőjében Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház igazgatója. 
 
Barati László: „Mindig pörgünk, még akkor is, ha egy kicsit meghalunk benne..." (a képen balra)
Képgaléria a fotóra kattintva. Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás

- A magyar néptánc nagyon szép hagyomány és mi magyarok, mindenre büszkék tudunk lenni, bármely ünnepre, de a saját hagyományainkat nem nagyon szeretjük előtérbe helyezni - magyarázta Barati László, az együttes vezetője és koreográfusa a műsor előtt adott interjúban. - Szerencsére az együttes tagjai is hasonlóképpen gondolkodnak, pedig a korosztály igen vegyes. Még az alakulásunk évében kaptunk két komoly felkérést, ami igen nagy kihívás volt, de megfeleltünk. Onnantól kezdve csak arra kellett koncentrálnunk, hogy mindig tudjunk újat mutatni. Nem kimondottan az idősebb korosztály szórakoztatásáról gondoskodunk, minden generációhoz szólunk. A lassú műsorszámokat nem szeretem, ezért mindig pörgünk, - igaz egy kicsit meghalunk benne -, de mindenki nagyon jól veszi az akadályokat - tette hozzá büszkén.
 
Szűcs Anna: "A néptánc nem csak hobbi, szerelem is!" (a képen középen)
Klikk a képre a galériához. Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás
 
Szűcs Anna, a HANE egyik tagja régóta néptáncol, és amikor tudomást szerzett az együttesről, szinte rögtön csatlakozott. A csoport egyik legaktívabb tagja, aki a gyerekek koreografálásába, irányításába is bekapcsolódott.
 
- Hosszú távú terveim között szerepel, hogy néptánc pedagógusi képesítést szerezzek. A néptánc számomra nemcsak hobbi, hanem szerelem is - mondta el érdeklődésemre.
 
A „Tánc a hóban” elnevezésű háromórás esten közel 40 fő képviseltette magát. A felnőttek erdélyi, rábaközi, szatmári, kalotaszegi, somogyi és lőrinczrévi produkciókat adtak elő, a haladó csoport tagjai pedig a mezőföldi és a kanász táncokba engedtek betekintést. Több meglepetéssel is készültek a rendezvényre. Az utolsó műsorszám koreográfiája például kifejezetten erre az estére készült, ahol az együttes minden tagja együtt ropta a színpadon, majd egy fergeteges táncházzal zárult a műsor. Sőt, a Kéknefelejcs Dalkört is meghívták vendégszerepelni, akiktől a repertoárjuk régebbi dalait letisztult hangzásban hallgathattuk meg, az újakat pedig frissítő borzongással. Az egész este folyamán a Mustra Banda adta a talpalávalót. A műsor végén egy óriási születésnapi tortát toltak be a színpadra, amelyből mindenkinek jutott egy szelet.
 
A fotóra kattintva galéria nyílik. Abony.hu fotók: Szilágyi Tamás
 
Köszönjük a HANE minden tagjának és a vendégszereplőknek, hogy ezen az estén ismét meghaltak értünk, a közönségükért, mert így tényleg azt éreztük, hogy élnek a színpadon. Minden rezdülésüket, mozdulatukat áthatotta a hagyományok tisztelete és szeretete, ami ránk is átragadt, állítom.
 
Cikk: Darányi Erika
 
Videós összefoglaló a rendezvényről:  
 
Abony.hu videó: Darányi Erika, Szilágyi Tamás