Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2019 november 30 szombat - 18:32:11     Sporthírek      Hozzászólás0

img_3521.jpg2019. november 29-én az abonyi Kultúra Háza színháztermében került megrendezésre a III. Városi Focigála. A rendezvényen tiszteletét tette Romanek János, Hotváth Péter, Szűcs Mihály egykori NB I-es labdarúgók, Nyilas Elek tizennégyszeres válogatott labdarúgó, Abony legidősebb labdarúgói: Tóth József és Tóth Pál, illetve legfiatalabb focistái is. Abony Város Önkormányzatának megjelent Képviselő-testületének tagjai (Vincze Antal, Mészáros László) is segédkeztek Molnár Károlynak a bajnoksági díjak átadásában.
A rendezvény előtt Pető Zsolt polgármester külön köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte a helyi önkormányzat labdarúgás iránti figyelmét, illetve az egyeztetést Benkő Tamással, aki a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei igazgatójaként biztosította az abonyi csapatok további támogatását. Az Abonyi KID FC vezetősége és a játékosok nevében Molnár Károly elnök a Club új mezét, illetve egy összegyesületi csapatképet ajándékozott Pető Zsoltnak.

img_3585.jpg

A Focigálán megemlékeztünk az év legemlékezetesebb labdarúgó pillanatairól fotómontázsokkal. Bemutatkozott az Újszászi Lábtoll Egyesületet, amelynek három tagja káprázatos bemutatóval nyűgözött le mindenkit.
Az U7 és U9-es korosztályból minden gyermek díjazásban részesült.
 
A többi korosztályban a következő személyeket díjazták:
U11: Csizmadia Áron
U14: Kovács Bence
U16: Balázs Szabolcs
U19: Palcsó Viktor
Felnőtt korosztály: Juhász Tamàs “ Kis Gyufa”
Az edzőket ugyancsak kitüntették: Víg Zoltánt, Barna Attilát, Csanádi Csabát, Földi Györgyöt, Szűcs Bence Némedi Tivadart, Boros Zsoltot, Krupincza Tamás erőnléti és Kosaras Mihály kapusedzőt.
 
Az Abonyi KID FC az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az idényben is adott az U16-s korosztályban Megyei Gólkirályt Gulyás Norbert személyében. A játékos Budapesten a Gólkirályok Gáláján átvette méltó kitüntetését. Az Abonyi KID FC vezetősége úgy döntött, hogy a III. Focigálán is elismeri teljesítményét.
A szervezők köszönetet mondtak Szabó Krisztiánnak is, aki harmadik éve folyamatosan, hétről hétre írja a beszámolókat az adott forduló legérdekesebb jeleneteit bemutatva a közösségnek.
Az Abonyi KID FC több beruházást hajtott végre. Kifejezték köszönetüket az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának, illetve Abony Város Önkormányzatának, aki a fejlesztés önerejét biztosította. A pályázat keretein belül több nagyértékű pályakarbantartó gép került beszerzésre – fűnyíró traktor és kiegészítői, nagy teljesítményű fűkasza, tartalék szivattyú az öntözéshez. Minden öltöző, vizesblokk és a bírói helyiség, a két mellékhelyiség teljes mértékben felújításra került, a fűtésrendszert kicserélték. A teljes kivitelezés értéke meghaladta a 15 millió forintot. Megköszönték a vállalkozóknak is (SGN Steel Kft., Innoven Kft., Gedi-Press), akik a TAO támogatás keretein belül segítették a munkát.
 
A további eredmények születtek:
III. SGN Steel Kispályás Labdarúgó Bajnokság
9. Imperiál FC II.  
8. Gelbert ECO FC II.
7. SGN STEEL Kft.
6. Pintér és Társa Kft.
5. SZPCD SE
4. Bármikő Strand Kisvendéglő
3. GELBERT ECO FC I
2. Imperiál FC I.
A 2019-as év bajnoka a Rendőrőrs.
A bajnokság legjobb Kapusa: Szabó Milán (Rendőrőrs).
A bajnokság legjobb Játékos: Háda Zoltán (Imperiál FC I).
A bajnokság gólkirálya: Nagy Dániel (Imperiál FC).

Városi Senior Labdarúgó Bajnokság eredményei:
8. Imperiál FC
7. Abonyi Kéttorony
6. Bercelóna
5. Gedi-Press
4. Öregfiúk
3. Gelbert Eco FC
2. Trans Plast
A 2019-as év bajnoka a Bármikő-Strand Kisvendéglő csapata.
A bajnokság gólkirálya: Gulyás Norbert (Bármikő-Strand Kisvendéglő).
A bajnokság legjobb kapusa: Szőllősi Zoltán (Trans Plast).
A bajnokság legjobb játékosa: Tóth László (Gelbert ECO FC).

Végezetül köszönetet mondtak Varga Sándor játékvezetőnek – aki sajnos nem tudott jelen lenni –, Nyilas Eleknek, Szűcs Mihálynak, Romanek Jánosnak, Horváth Péternek és a megjelent abonyi veterán labdarúgóknak.
A gála után állófogadás és kötetlen beszélgetés várta a vendégeket.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)